Intro: Skaffe nå-bildet! (KOL og KUM)

Miljødirektoratet hovedansvar. NVE ansvar for lenke og forklaring kommunefordelt energiregnskap (4.1 c) og effektiv og fleksibel energibruk (4.1 g)

Målrettet arbeid med klimagassreduksjon og energi må bygge på kunnskap om nå-situasjonen. Kapittel 4.1 angir hvilke data, informasjon og veiledning staten skal levere, og som fylkeskommuner og kommuner skal bruke i sitt arbeid med klima- og energi.

Staten kan gi informasjon om forventede endringer (framskrivninger) som skyldes nasjonale virkemidler, men kan ikke gi informasjon om vesentlige endringer i regionale og lokale forhold. Fylkeskommune og kommunen må derfor selv skaffe en oversikt over henholdsvis regionale og lokale aktiviteter og utviklingstrekk som kan medføre betydelige endringer i klimagassutslipp og energibruk.

Dette sier SPR om de ulike aktørenes ansvar for å skaffe og bruke kunnskap:

Nyttige regnskap og verktøy

Omregingsfaktorer (KUM)

Xx disse omregningsfaktorene er veldig sentral informasjon og har høye brukertall i gml veiledning. De bør derfor være lett tilgjengelig her sammen med utslippstall og annen veiledning. Kanskje forklaringstekstene bør ligge i +-bokser, forutsatt at de kan finnes lett i søk og selvfølgelig helst i innholdsfotegnelse)

Omregning til CO2-ekvivalenter

Det er vanlig å måle klimagassutslipp i CO2-ekvivalenter. De ulike klimagassene virker med ulik styrke, men kan sammenlignes ved å regne om til CO2-ekvivalener ved hjelp av en omregningsfaktor. Omregning til tonn CO2-ekvivalenter gjøres ved å gange antall tonn av gassen, for eksempel ett tonn metan, med gassens GWP100, Global, som for metan er 28. Ett tonn metan tilsvarer altså 28 tonn co2-ekvivalenter. (xx enten som ordforklaring, eller i teksten:) GWP100, Global står for globalt oppvarmingspotensial i et hundreårsperspektiv.

Det er kun CO2 med fossil opprinnelse som tas med i regnskap over klimagassutslipp. CO2 fra forbrenning eller annen nedbryting av biomasse telles ikke med. Årsaken til dette er at den CO2 som frigjøres er den samme som er blitt bundet i biomassen gjennom fotosyntese i forkant.

Metan og lystgass telles med uansett opprinnelse. Metan og lystgass som oppstår ved forbrenning eller annen nedbryting av biomasse skal derimot telles med, fordi disse gassene har en sterkere oppvarmingseffekt enn CO2. For eksempel skal utslipp av metan og lystgass fra bruk av biodrivstoff regnes med, men ikke CO2.

(xx Lenke: KUM, hvor lenker vi til for å få oppdaterte GWP tall?)

Omregning fra energivare til utslipp

Utslipp fra forbrenning av ulike energivarer som bensin, diesel og naturgass kan regnes om til CO2-ekvivalenter ved hjelp av utslippsfaktorer. Utslippsfaktorene forteller hvor mye som slippes ut når man forbrenner en gitt mengde av ulike energivarer. Ved beregning av utslipp fra ulike energivarer skal det benyttes de samme utslippsfaktorene som benyttes i klimagassregnskapet for Norge. Det sikrer at lokale og nasjonale utslipp beregnes på samme måte.

Forbruk av strøm skal regnes med null i utslipp. (xx sjekk gml veiledning for formueringer her, og sjekk ut internt og i NVE hva som bør stå. Viktig at kommunene regner likt, vi ser mange tilfeller der kommunene legger på en utslippsfaktor fra nordisk el europeisk energimiks, gjerne uten å spesifisere faktoren de regner med)

Utslipp fra kjøretøy, per km

(xx KUM, har vi dette samlet noe annet sted enn i den gamle SPR-veilederen?)

Aktuelle klimatiltak og virkemidler

XX bør revideres

Karbonrike arealer (xx KAI og HHM)

Er det grunt er det sannsynligvis blått karbon i området. Et estimat for karboninnhold i sjøområder finner du her:

(xx kan gi en indikasjon, men kan ikke brukes til å avgjøre om man bør utrede eller ikke. Områder er foreløpig ikke godt nok kartlagt til å kunne legges til grunn for lokal planlegging

(xx Mål om ha et heldekkende økomarinkart i løpet av 2026. Jobbes med en pilot for Lofoten, den skal gå mer detaljert tilverks på karbon og flere tema)

Hvordan få overordnet oversikt over direkte klimagassutslipp fra egen virksomhet (KOL og KUM)

(xx Har spurt Oslo kommune om å få dele deres excel-maler)

Effektiv og fleksibel energibruk (NVE)

XXX Usikker på om det er aktuelt for veilederen og evt hvor det skal inn:

Ny fornybar kraftproduksjon som vann-,sol- og vindkraft, samt kraftkrevende industri, kan utløse behov for å styrke kraftnettet. Kunnskap om kraftsystemet er derfor viktig. Informasjon om den langsiktige nettplanleggingen i Norge finnes på nettsiden PlanNett.

PlanNett er en tjeneste som gir innsikt i utviklingen av det norske strømnettet. Informasjonen holdes oppdatert av nettselskapene selv og tjenesten forvaltes av NVE. Nettutredninger som finnes på PlanNett er viktige grunnlagsdokument i NVEs arbeid med vurderinger av konsesjonssøknader for energianlegg.

Hvordan sirkulær økonomi kan bidra til å redusere utslipp (ASØ)

xx ny seksjon fra Fylkeskommunen, @kristin?  Må se på tittelnivåer

Fylkeskommunenes ansvar for å skaffe og bruke kunnskap (KOL)

Miljødirektoratet hovedansvar. NVE bidrar på å identifisere og skrive energirelatert tekst ved behov

Fylkeskommunen skal bruke kunnskapen, informasjonen og veiledningen fra staten i sitt planarbeid. Dette følger av SPR 4.1 punkt j.

For å kunne planlegge på riktig grunnlag må fylkeskommunen også ha en oversikt over regionale aktiviteter og utviklingstrekk som kan medføre betydelige endringer i klimagassutslipp og energibruk, jamfør SPR 4.1 punkt k. Vil utviklingen i fylkeskommunen ligge på samme nivå som trenden nasjonalt, eller er det grunn til å tro at utviklingen lokalt vil avvike vesentlig fra den nasjonale trenden? De nasjonale framskrivningene vil ofte ikke stemme helt med forventet utvikling i en enkelt region. Befolkningsendringer i regionen kan gi avvik fra nasjonale utviklingstrender. SSB utarbeider framskrivning av befolkningsutvikling for alle kommuner.

Andre lokale forhold, slik som økonomisk utvikling i regionen og utviklingen i viktige bransjer og store enkeltbedrifter kan ha betydning. Er det vedtatt endringer i kollektivtilbudet som forventes å påvirke framtidige utslipp? Er det planlagt en ny gjennomfartsvei eller ny fergeforbindelse? Vil større boligutbygginger, arbeidsplasser og ny næringslivsvirksomhet redusere eller øke vegtrafikken i regionen vesentlig?

Det er en forventing om at fylkeskommunen skal ha oversikt over de store trekkene samt SSBs befolkningsframskriving, men ikke alle detaljer. Det er ikke forventet at fylkeskommunen skal innhente detaljert kunnskap utover det den allerede kjenner til som regional aktør. Til sammen vil de ulike avdelingene i fylkeskommunen antakelig ha god oversikt.

I sin rolle som veileder for kommunene skal fylkeskommunen videreformidle både den regionale kunnskapen og den statlige kunnskapen til kommunen, jamfør SPR 4.1 punkt l.

Kommunens ansvar for å skaffe og bruke kunnskap (KOL)

NVE hovedansvar. Miljødirektoratet ansvar for 4.1 n + bidra på 4.1 q

XX KUM: Denne er stor, må muligens deles?

Kommunen skal bruke kunnskapen, informasjonen og veiledningen fra staten og fra fylkeskommunen i sitt planarbeid. Dette følger av SPR 4.1 punkt m.

Skaffe oversikt over direkte utslipp, punkt n

Kommunen må ha en overordnet oversikt over direkte klimagassutslipp fra kommunens egen virksomhet, jamfør SPR 4.1 punkt n. Spesielt drivstofforbruk, forbruk av kjølegasser og metanutslipp fra deponier (xx komplettere) er direkte utslipp det er relativt enkelt å skaffe oversikt over. Kommunen har store muligheter til å kutte disse utslippene – handlingsrommet er stort, og kommunen er i liten grad avhengig av andre aktører for å redusere disse utslippene vesentlig. 

Utslipp fra kjøretøy og maskiner i kommunens egen drift vil naturligvis inngå i oversikt over direkte klimagassutslipp fra kommunens egen virksomhet. Miljødirektoratet anbefaler at kommunen også skaffer oversikt over direkte utslipp fra drift som er satt ut på anbud (driftskontrakter). Dette fordi kommunen har direkte styring over utslippene ved at den i anskaffelsen av driftskontrakten kan bestemme at driften skal gjennomføres helt eller delvis utslippsfritt. (Xx diskutere med KUM)

Se veiledning om hvordan kommunen kan skaffe en slik oversikt (xx lenke til det relevante punktet om veiledning og informasjon fra staten lenger opp).

(Xx NVE skrive om pkt o. oversikt over energibruk og effektivisering og prod.)

(Xx NVE skrive om pkt p. lokale varme- og kjølekilder)

Ta hensyn til lokal utvikling som kan gi betydelige endringer i utslipp og energibruk, punkt q

For å kunne planlegge på riktig grunnlag må kommunen også ha en oversikt over lokale aktiviteter og utviklingstrekk som kan medføre betydelige endringer i klimagassutslipp og energibruk, jamfør SPR 4.1 punkt q.

Vil utviklingen i kommunen ligge på samme nivå som trenden nasjonalt, eller er det grunn til å tro at utviklingen lokalt vil avvike vesentlig fra den nasjonale trenden? De nasjonale framskrivningene vil ofte ikke stemme helt med forventet utvikling i en enkelt kommune. Befolkningsendringer i kommunen kan gi avvik fra nasjonale utviklingstrender. SSB utarbeider framskrivning av befolkningsutvikling for alle kommuner.

Andre lokale forhold, slik som økonomisk utvikling i kommunen og utviklingen i viktige bransjer og store enkeltbedrifter kan ha betydning. Som myndighet vil kommunene kjenne til planer om større næringsetableringer, vesentlige endringer i håndtering av avfall, vann og avløp, nye fjernvarmeanlegg eller kraftverk, endret oppvarming av skoler eller andre offentlige institusjoner, større endringer i jord- og skogbruksareal. Dette er faktorer som kan påvirke utslipp, energibruk og energiproduksjon.

Realisering av arealplaner kan påvirke transportveksten og utslippene framover. Er det planlagt en ny gjennomfartsvei eller ny fergeforbindelse? Vil nye boligområder, arbeidsplasser og ny næringslivsvirksomhet redusere eller øke vegtrafikken vesentlig? Er det vedtatt endringer i kollektivtilbudet som forventes å påvirke framtidige utslipp?

Det er en forventing om at kommunen skal ha oversikt over de store trekkene samt SSBs befolkningsframskrivning, men ikke alle detaljer. Det er ikke forventet at kommunen skal innhente detaljert kunnskap utover det den allerede kjenner til som lokal aktør. Til sammen vil de ulike etatene i kommunen ha god oversikt.

(Xx NVE skrive om kraftnett og fjernvarme, punkt r, og kraftutdredninger, punkt s)

Kunnskap om samiske interesser (KOL)

Miljødirektoratet hovedansvar, NVE bidrar ved behov

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid