Omstilling til et lavutslippssamfunn, også omtalt som klimaomstilling, innebærer kraftig reduksjon i direkte og indirekte utslipp, økt opptak og lagring av karbon, energieffektivisering og miljøvennlig energiomlegging, og en mer sirkulær økonomi der ressursene utnyttes så effektivt som mulig.
Sirkulær økonomi er et system hvor minst mulig av ressurser og energi går tapt, og som fungerer på minimalt med tilførsel av nye materialer. Omstilling til sirkulær økonomi innebærer tiltak og løsninger som bidrar til klimagassreduksjon og klimatilpasning ved å holde ressursene i kretsløpet lengst mulig, som samlokalisering av virksomheter, effektiv ressursutnyttelse og avfallshåndtering.
Klimatiltak - med klimatiltak menes her alle tiltak som reduserer utslipp av klimagasser, sikrer at nye utslipp unngås, eller øker opptaket av klimagasser.
Forskjellen mellom mål, tiltak og virkemidler:
- mål er ønsket sluttresultat
- tiltak er en konkret aktivitet som iverksettes for å nå målet.
- virkemidler brukes som et verktøy til å få utløst ønskede tiltak
Virkemidler kan deles i juridiske virkemidler som påbud og forbud, økonomiske virkemidler som avgifter, subsidier, gebyrer og administrative/informative virkemidler.
Energiomlegging betyr skifte mellom energibærere. Eksempler på energiomlegging kan være:
- omlegging fra direkte bruk av elektrisitet til oppvarming, for eksempel panelovner, til mer effektiv bruk av elektrisitet gjennom varmepumper
- en overgang fra fossilt drivstoff til elektrisitet og hydrogen som energibærere i transportsektoren
- å bytte ut fossil oppvarming med biobrensel, elektrisk oppvarming eller fjernvarme
Xx NVE kvalitetssikre
Xx Fleksibel energibruk
Xx vurdere om noe bør hentes herfra: Klimabudsjettveilederens Ordliste - Hjem