Anlegg og luftfart omfattet av EUs klimakvotestystem (EU ETS) må hvert år levere inn en verifisert rapport om utslipp av klimagasser for foregående år.
Anlegg omfattet av EU ETS som får tildelt kvoter, må i tillegg årlig levere inn en verifisert rapport om tildelingsdata for foregående år.
Merk! Dersom du representerer et avfallsforbrenningsanlegg omfattet av EU ETS, er informasjon om tildeling og klimakvoteregisteret ikke relevant for deg.
Dette bør du gjøre før du starter rapporteringen
Vi anbefaler å starte tidlig med å forberede arbeid med utslipps- og tildelingsrapporter, gjerne før sommeren. Det er viktig å etablere rutiner for god dataflyt og kompetanseoverføring for å sikre riktig rapportering. Det er også viktig å ha på plass avtaler med verifikatør i god tid før rapporteringen.
Sjekk at du har nødvendige rettigheter i Altinn
Oversikten over roller og rettigheter gir deg tilgang til ulike skjema og tjenester i Altinn.
For anlegg:
- Sjekk vilkår og krav i tillatelse til kvotepliktige utslipp
- Søk eller meld om endring av tillatelse (inkludert overvåkingsplan) i Altinn
For avfallsforbrenningsanlegg:
- Sjekk vilkår og krav i godkjent overvåkningsplan
- Søk eller meld om endring av overvåkningsplan i Altinn
Regelverket skiller mellom hva som må søkes og godkjennes av Miljødirektoratet (vesentlig endring) og hva som bare kan meldes til oss (ikke-vesentlig endring). Dette følger av artikkel 15 (3) i MR-forordningen.
Du gjør begge deler i Altinn.
For luftfart:
- Sjekk vilkår og krav i godkjent overvåkingsplan
- Søk eller meld om endring av overvåkingsplanen på e-post til:
Regelverket skiller mellom hva som må søkes og godkjennes av Miljødirektoratet (vesentlig endring) og hva som bare kan meldes til oss (ikke-vesentlig endring). Dette følger av artikkel 15 (4) i MR-forordningen.
Du gjør begge deler ved å sende oppdatert versjon av overvåkingsplanen med en beskrivelse av endringen til e-post oppgitt over.
Anleggsoperatører som har søkt om tildeling av vederlagsfrie kvoter (også kalt gratiskvoter) for 2021 – 2025 skal overvåke og rapportere tildelingsdata årlig i henhold til en metodeplan.
Metodeplanen (videre kalt MMP) skal godkjennes av Miljødirektoratet.
Søk/meld om endringer av MMP
Anleggsoperatøren skal holde sin MMP jevnlig oppdatert, og gjøre vurderinger av om planen kan forbedres.
Regelverket skiller mellom hva som må søkes og godkjennes av Miljødirektoratet (vesentlig endring) og hva som bare kan meldes til oss (ikke-vesentlig endring). Dette følger av artikkel 9 (5) i tildelingsforordningen.
Ved behov for å gjøre vesentlige endringer av MMP, send søknad om å oppdatere MMP til Miljødirektoratet. Dette gjelder også anlegg som ikke har fått vedtak om godkjenning av MMP.
Søknad/melding sendes:
Miljødirektoratet har laget en veiledning til hvordan anleggsoperatører i ulike situasjoner bør forholde seg til tildelingsrapporteringen. Listen er ikke uttømmende:
Dere må selv sørge for å skaffe en akkreditert verifikatør som kan verifisere utslipps- og tildelingsrapportene før de sendes til Miljødirektoratet.
- Sjekk først om anlegget ditt allerede har kontrakt med akkreditert verifikatør. Hvis ikke, finner du en oversikt over akkrediterte verifikatører i lenkene under.
- Inngå avtale med verifikatør om å gjøre jobben, inkludert verifikasjonsbesøk. Hovedregel er at verifikasjonsbesøk skal gjennomføres, men det kan i visse tilfeller søkes om unntak.
- Utnevne verifikatør: Hvis det ikke er gjort allerede må anleggsoperatør «utnevne» verifikatør i klimakvoteregisteret. Det er viktig at verifikatør er lagt til konto FØR utslippstall legges inn.
Maler for verifikatør
I visse tilfeller kan det gis unntak fra krav til verifikasjonsbesøk som ledd i verifikasjon av utslipps- og tildelingsrapporter. Dette kalles forenklet verifikasjon.
Frist for å søke om forenklet verifikasjon er 30. november det året det søkes om unntak for.
Søknad sendes:
Operatører for anlegg med årlige utslipp under 25 000 tonn CO2 trenger ikke å søke om forenklet verifikasjon, men må oppfylle de samme vilkårene som de som må søke.
Artikkel 31 og 32 i AV-forordningen angir vilkår for forenklet verifikasjon og krav til søknad.
Sjekk at anlegget eller luftfartøysoperatøren du representerer har to aktive kontorepresentanter i klimakvoteregisteret
I klimakvoteregisteret utstedes klimakvoter som kan overføres fra en konto til en annen. Anlegg omfattet av kvoteplikt gjør opp for sine utslipp ved å levere kvoter til oppgjør fra anleggets driftskonto i registeret.
Alle kontoer må ha minst to aktive kontorepresentanter.
Sjekk at anlegget eller luftfartøysoperatøren du representerer har nok kvoter på konto
Det er viktig at dere i god tid før oppgjørsfristen sørger for at dere har tilstrekkelig med kvoter på konto. Oppgjørsfristen er 30. september
Dersom du skal rapportere, men ikke selv er kontorepresentant må du ta kontakt med kontorepresentantene for ditt anlegg, for å finne ut om anlegget ditt vil ha nok kvoter på konto til oppgjøret.
Miljødirektoratet fører kontroll av utslippsrapporter for anlegg og lurftfartøysoperatører omfattet av EU ETS. Dette følger av klimakvoteforskriften § 2-8. Vi kan gjøre endringer i det rapporterte utslippstallet i tråd med artikkel 70 i MR-forordningen. I slike tilfeller vil operatør få varsel og vedtak om fastsettelse av utslippstall.
Miljødirektoratet fastsetter årlig gjennomsnittlig aktivitetsnivå og ev. justering av tildeling basert på innrapporterte tildelingsdata. Dette følger av klimakvoteforskriften § 4-10.
Vår behandling av utslipps- og tildelingsrapporter er omfattet av en gebyrordning. Dette følger av klimakvoteforskriften kapittel 9.
Basert på ressursbruk knyttet til vår behandling av rapportene, skal dere betale et gebyr etter sats 1-9 i forurensningsforskriften § 39-4. Det gis som minimum sats 9.
Rapportere utslipp av klimagasser fra anlegg
Anlegg omfattet av EU ETS må innen 31. mars hvert år levere inn en verifisert utslippsrapport for foregående år gjennom Altinn.
Rapporten skal inneholde:
- utfylt skjema
- utfylt verifikasjonsrapport for utslippsrapport etter mal fra EU (vi ber om at verifikatør ikke gjør endringer i malen ved bruk)
- eventuelt relevante vedlegg
Legg inn utslippstall
- Legg inn det verifiserte utslippstallet på anleggets driftskonto i klimakvoteregisteret innen 31. mars
- Sørg for at verifikatør går inn i registeret og bekrefter tallet innen samme frist
NB! Hvis utslippstallet ikke er godkjent av verifikatør innen utgangen av 31. mars blir kontoen blokkert. Da kan ikke kvoter overføres ut av kontoen. Så snart tallet godkjennes av verifikatør blir kontoen åpnet.
Mal for verifikatør
Utdypende informasjon
Det stilles særlige krav til overvåking og rapportering av utslipp fra bruk av biomasse. Se veiledning i lenken under.
Relevant ressurs
Med innføringen av det nye kvotesystemet for veitransport, bygninger og andre sektorer (ETS2) i Norge skal brenselsoperatører rapportere utslipp for alt brensel som frigjøres til markedet.
For å unngå dobbelttelling mellom utslipp rapportert i ETS2 og EU ETS, stilles det fra og med rapporteringsåret 2024 krav til at anlegg som har mottatt og forbrukt brensler fra brenselsoperatører under ETS2 inkluderer informasjon om dette i utslippsrapporten. Hver enkelt brenselsoperatør i ETS2 vil dermed kunne gjøre et fratrekk av utslipp i sin utslippsrapport tilsvarende mengden brensel EU ETS-operatørene rapporterer at de har mottatt fra den aktuelle brenselsoperatøren og forbrukt ved sitt anlegg i rapporteringsåret.
Dersom ditt anlegg har mottatt og forbrukt brensler fra brenselsoperatører under ETS2 i rapporteringsåret, skal du legge ved et vedlegg med informasjon om brenselsoperatører og mengder i utslippsrapporten. Vedlegget skal sjekkes av verifikatør.
Relevante ressurser
Hvis ditt anlegg i rapporteringsåret har benyttet mobil rigg som er omfattet av kvotebplikt, skal du i utslippsrapporten oppgi:
- hvilke rigger som er benyttet, over hvilke tidsrom riggene er benyttet og på hvilke felt (av de feltene anlegget omfatter)
- type måleutstyr og usikkerhet i måleutstyr benyttet for å bestemme mengder forbrent av hvert brensel .
For å ta hensyn til at det kan være vanskelig å forutse hvilken/hvilke mobile rigger som benyttes fra år til år, godtar Miljødirektoratet at kildestrømmer på mobile rigger angis som generiske kildestrømmer i tillatelse til kvotepliktige utslipp, uten spesifikt måleutstyr.
Verifikasjonsbesøk
Som hovedregel stilles det krav om at verifikatør, som ledd i verifikasjon av utslippsrapporten, skal gjennomføre et fysisk besøk ved anlegget.
Der anlegget består av flere felt/innretninger, avhenger det av verifikatørens risikovurdering om det er nødvendig at alle innretningene må besøkes som ledd i verifikasjonen. Miljødirektoratet åpner for at verifikasjonsbesøk kan foretas mens en mobil rigg ligger til land, men da i løpet av rapporteringsåret.
Dersom data som er relevante for beregningen av utslipp av klimagasser i utslippsrapporten av ulike årsaker er feil eller mangler i rapporteringsåret, skal dere estimere konservative erstatningsdata. Konservativitet betyr at erstatningsdataene, med høy grad av sikkerhet, ikke skal underestimere utslippene. Dette følger av artikkel 66 i MR-forordningen.
Metoder som ikke allerede er inkludert i beskrivelsen av prosedyre for håndtering av manglende data i overvåkingsplanen må være enten
- metoder i henhold til track 1–5 i EUs veileder om håndtering av manglende data som beskrives kort i utslippsrapporten eller
- andre metoder som beskrives utfyllende i utslippsrapporten
Metodene trenger ikke forhåndsgodkjennes av Miljødirektoratet før rapportering.
For alle metoder som benyttes gjelder at de må være egnet for den relevante perioden med manglende data.
Veileder og regelverk
Se artikkel 66 i MR-forordningen:
Dersom verifikasjonen av utslippsrapporten har avdekket avvik fra overvåkingsplanen eller anbefaler forbedringer av metoder for overvåking og rapportering av utslipp, skal dere sende inn en forbedringsrapport der dere beskriver hvordan funnene følges opp.
Dette følger av MR-forordningens artikkel 69 (4). Virksomheter med utslipp under 25 000 tonn er fritatt fra å svare ut anbefalte forbedringer.
Uavhengig av funn gitt under verifikasjonen, plikter dere å jevnlig vurdere om metodene for overvåking og rapportering av kvotepliktige utslipp kan forbedres. Artikkel 69 (1) i MR-forordningen angir hvor ofte dere skal inkludere en slik vurdering i forbedringsrapporten.
Frist for å sende forbedringsrapport er 30. juni.
Rapporten sendes:
Rapportmal og utfylling
Ved rapportering av forbedringer etter artikkel 69 i MR-forordningen skal dere benytte EUs mal for forbedringsrapport.
Tips for utfylling:
- Les veiledningen i arkfane b_Guidelines and conditions før utfylling!
- Svar på spørsmål i arkfane B først, denne aktiverer hva som blir obligatorisk å fylle ut i de påfølgende arkene.
- Avvik og/eller anbefalte forbedringer skal svares ut i arkfane C/D. Angi beskrivende titler på avvik/anbefalte forbedringer under "title" slik at det er enkelt å se sammenhengen med funn angitt i verifikasjonsrapporten.
- Jevnlig forbedring skal svares ut i arkfane E/F. Merk følgende:
- dere må først fylle ut relevante kildestrømmer/utslippskilder som har unntak fra metodetrinn under punkt 7 i arkfane B. Angi her samme nummer på kildestrømmen/utslippskilden som i gjeldende overvåkingsplan (eksempel: kildestrøm 1=ID F1).
- dersom samme begrunnelse gjelder flere kildestrømmer/utslippskilder, kan dere fylle ut "description" for en av dem, og for de øvrige enten kopiere svaret eller vise til utfylling over (eksempel: "samme begrunnelse som angitt for kildestrøm 1")
Søk/meld om endret tillatelse (for avfallsforbrenningsanlegg: endret overvåkingsplan)
Dersom tiltak for å rette avvik eller gjøre forbedringer fører til at dere må endre tillatelse med overvåkingsplanen kan dere melde om/søke om dette via Altinn istedenfor å sende inn forbedringsrapport.
Operatører for anlegg som benytter "CO2 emission factor in flare systems" (tidligere kalt CMR-modellen) for å beregne utslippsfaktor og nedre brennverdi for fakkelgass skal dokumentere beregningene og begrunne de valg, antakelser og vurderinger som er gjort. Dokumentasjonen skal vedlegges utslippsrapporten.
Miljødirektoratet har oppsummert rapporteringskravene her:
Verktøy
Miljødirektoratet har laget et excel-verktøy for å sjekke at modellen er brukt riktig. Vi oppfordrer anleggsoperatørene til å legge en utfylt versjon av excel-verktøyet med som vedlegg til den årlige utslippsrapporten. Dette gjelder for hver av de aktuelle kildestrømmene.
Rapportere tildelingsdata fra kvotepliktige anlegg
Verifisert tildelingsrapport skal leveres årlig innen 31. mars for det foregående året. Rapporten skal leveres inn gjennom Miljødirektoratets rapporteringstjeneste i Altinn. Rapporten skal inneholde:
- utfylt tildelingsrapport (excel-fil)
- utfylt verifikasjonsrapport for tildelingsrapport etter mal fra EU (vi ber om at virifikatør ikke gjør endringer i denne malen ved bruk)
- eventuelt relevante vedlegg
Mal for verifikatør
Rapportering på eierskapsstruktur
Miljødirektoratet minner om at det skal rapporteres på eierskapsstruktur for hver anleggsoperatør (i de tilfellene hvor anleggsoperatør er en del av en gruppe). Dette skal fylles inn i arkfane A_InstallationData punkt 1 (l) i skjema for tildelingsrapportering (excel-fil mottatt fra Miljødirektoratet).
Utdypende informasjon
Dersom data som er relevante for beregningen av tildelingsdata av ulike årsaker er feil eller mangler, og det ikke allerede er benyttet en metode for disse i utslippsrapporten, skal dere estimere konservative erstatningsdata. Dette følger av artikkel 12 i tildelingsforordningen. Det skal ikke fremkomme ulike data for samme parameter i utslippsrapport og tildelingsrapport.
Ved manglende data skal dere fylle inn informasjon i arkfane J_Comments i tildelingsrapport (excel-fil). Dere kan også legge ved ytterligere informasjon om metodene som er benyttet for å erstatte manglende data som vedlegg til tildelingsrapporten. Dersom det er benyttet en metode for de samme tallene i utslippsrapporten, er det godt nok å vise til utslippsrapporten i arkfane J.
Rapportere kvotepliktige utslipp fra luftfart
Innen 31. mars hvert år skal foregående års utslipp rapporteres til Miljødirektoratet. RApporten skal sendes inn via e-post til både
og til
Utslippene i EU ETS, CH ETS og CORSIA rapporteres samlet i en utslippsrapport. Utslippsrapporten skal verifiseres av en akkreditert verifikatør før den sendes inn.
Legg inn utslippstall
- Legg inn det verifiserte utslippstallet på virksomhetens driftskonto i klimakvoteregisteret innen 31. mars
- Sørg for at verifikatør går inn i registeret og bekrefter tallet innen samme frist
Årlig oppgjør for kvotepliktige utslipp
Frist for å levere inn kvoter tilsvarende de kvotepliktige utslippene forrige år er 30. september. Det er viktig at dere i god tid før oppgjørsfristen sørger for at dere har tilstrekkelig med kvoter på konto.