Første rapportering skal skje innen 30. april 2025. Da skal brenselsoperatørene rapportere historiske utslipp for 2024. Fra og med 2026 skal utslippsrapporten være verifisert av en uavhengig verifikatør. Se kort beskrivelse nederst på siden.

For enkelte brenselsoperatører gjelder forenklede krav for overvåkingsplanen som resulterer i en forenklet utslippsrapportering. Det står mer om disse forenklingene på hovedsiden under «Valg av metode og metodetrinn». Rapporteringen av historiske utslipp for 2024 vil også være noe forenklet da det ikke stilles krav til verifikasjon. Utslippsrapporten skal fylles inn og leveres i EU ETS Reporting Tool (ERT).

Rapportering steg for steg

Utslippsrapporten skal baseres på en godkjent overvåkingsplan. Vent derfor med å opprette utslippsrapporten til overvåkingsplanen er godkjent. Dette sikrer at rapporten bygger på riktige data.

For å opprette en ny rapport, klikk på «Create new report». Du får da muligheten til å overføre opplysninger fra overvåkingsplanen automatisk. Vi anbefaler at du velger  «Yes, reset AER and load data from MP» (tilbakestill utslippsrapporten og last inn data fra overvåkingsplanen). Merk at hvis du allerede har begynt å fylle ut en rapport, vil denne slettes.

Rapporten er bygd opp på samme måte som overvåkingsplanen, med flere faner til venstre fra A til H. Når alle obligatoriske felt i en fane er fylt ut, vises en grønn boks med bekreftelse. Du kan ikke sende inn rapporten før alle faner har en slik boks.

Du kan når som helst lagre rapporten som et utkast og fortsette utfyllingen senere. Klikk på den grønne knappen øverst til høyre for å lagre.

Denne fanen inneholder informasjon om brenselsoperatøren som navn, adresse, kontaktinformasjon. Dette hentes fra overvåkingsplanen.

A4 «Monitoring & Reporting details» (overvåking og rapporteringsdetaljer) skal kun endres og fylles inn dersom det har vært endringer i overvåkingsplanen sammenlignet med tidligere år. Vær oppmerksom på at kommentarer om endringer her ikke regnes som en offisiell søknad om å endre overvåkingsplanen. Alle endringer og avvik som nevnes her, må rapporteres til Miljødirektoratet. Endringene bør være godkjent av Miljødirektoratet før rapporteringsskjemaet opprettes.

A5 «Verifier contact» (informasjon om verifikatør) skal stå tom i rapporteringen i 2025 for historiske utslipp for 2024. Fra og med rapporteringen i 2026, for utslipp i 2025, skal dette feltet også fylles inn med kontaktinformasjonen til verifikatør.

Felt 1 om tilgjengeliggjøring og mottaker av brensel er forhåndsutfylt i henhold til godkjent overvåkingsplan.

Felt 2 ber deg velge riktig brensel fra nedtrekksmenyen. Om du ikke finner brenslet kan det skyldes feil kategori for type brenselsstrøm. Prøv å endre til «other» og se om det riktige alternativet dukker opp.

Fane C viser en oversikt over egenskapene til hver brenselsstrøm. Her skal du fylle inn detaljer om hver brenselsstrøm, inkludert mengde tilgjengeliggjort til forbruk, konverteringsfaktor, utslippsfaktor, biomassefraksjon og omfangsfaktor.

Her er en oversikt over hva som skal fylles inn:

RFA: mengden brensler som er tilgjengeliggjort til forbruk

Under punktet RFA (released fuel amounts) skal du oppgi hvor mye brensel som er tilgjengeliggjort til forbruk for den aktuelle brenselsstrømmen, det vil si hvor mye brensel brenselsoperatøren har solgt gjennom rapporteringsåret.

Metodetrinnet fra overvåkingsplanen er overført til rapporten, hvis du har valgt å overføre data derfra.

Sjekk at enheten du oppgir mengden i, er korrekt, og fyll deretter inn verdien under «value». Dersom RFA for eksempel er målt i enheten liter, vil skjemaet stille krav til at samme enhet benyttes for konverteringsfaktor og den preliminære utslippsfaktoren. Dersom du får beskjeden «Unit combination for RFA, UCF and EF is inconsistent» (enhetskombinasjonen for RFA, UCF og EF er inkonsekvent), benyttes ikke samme enhet.

UCF: konverteringsfaktor

Under punktet UCF (unit conversion factor) skal du oppgi konverteringsfaktoren som brukes til å regne om enheten som RFA (mengden brensler som er tilgjengeliggjort til forbruk) er uttrykt i, til mengder uttrykt som energi i TJ, masse i tonn eller volum i Nm³, der det er relevant. Den inkluderer alle relevante faktorer, som tetthet, nedre brennverdi osv.

Sjekk at metodetrinn og enhet er korrekt.

Merk: bruk punktum, ikke komma for desimaltegn.

Dersom det benyttes standardverdier, kan disse hentes her:

Utslippsfaktorer i klimagassregnskap for Norge

(Prelim)EF: den preliminære utslippsfaktoren

Under punktet (prelim) EF (preliminary emission factor) skal du oppgi den preliminære utslippsfaktoren for brenselet. At utslippsfaktoren er preliminær betyr at det er den antatte totale utslippsfaktoren før en eventuell biomasseandel nulltelles. Dersom brenselet er en blanding, for eksempel tilsatt tilsetningsstoffer, eller en blanding av fossile og biogene brensler, må den preliminære utslippsfaktoren være vektet etter blandingsforholdet, som i eksempelet nedenfor. Merk at preliminær utslippsfaktor skal inkludere utslipp fra biobrensler som kan nulltelles.

Dersom det benyttes standardverdier, kan disse hentes her:

Utslippsfaktorer i klimagassregnskap for Norge

Bildetekst: Et eksempel på utregning av den preliminære utslippsfaktoren der den er vektet etter blandingsforholdet mellom andelen diesel og HVO.

Et eksempel på utregning av den preliminære utslippsfaktoren der den er vektet etter blandingsforholdet mellom andelen diesel og HVO.  

BioF: biomasseandel

Under punktet BioF (biomass fraction) skal du oppgi andel biomasse som skal nulltelles. Biomassen må oppfylle kravene til bærekraft og utslippsreduksjoner i revidert fornybardirektiv (direktiv 2018/2001/EU) etter MR-forordningen artikkel 38(5).

Non-sust. BioF: den ikke-bærekraftige biomasseandelen

Under punktet  «non-sustainable biomass fraction» skal du oppgi den «ikke-bærekraftige» biomasseandelen til brenselsstrømmen. «ikke-bærekraftig» biomasse oppfyller ikke kravene i MR-forordningens artikkel 38(5), og utslippene fra disse brenslene kan derfor ikke nulltelles.

Scope factor: omfangsfaktor

Med omfangsfaktor (scope factor) menes verdien som brukes for å angi andelen av brenselsstrømmen som brukes til forbrenning innenfor ETS2. Dette er et tall mellom 0 og 1. Omfangsfaktoren er definert i artikkel 3 (66) i MR-forordningen.  

Dersom brenselsstrømmen i sin helhet omfattes av ETS2, settes omfangsfaktoren til 1, som betyr at 100 % av brenslet omfattes av ETS2. Dersom brenselsstrømmen kun delvis omfattes av ETS2, det vil si at man tilgjengeliggjør brenselet både til aktiviteter som omfattes og aktiviteter som ikke omfattes av ETS2, vil omfangsfaktoren være mellom 0 og 1, som betyr at mellom 0 og 100 % av brenslet er omfattet av ETS2.

MERK: bruk punktum, ikke komma. Dersom omfangsfaktoren IKKE er 1, er CRF-kode obligatorisk.

Dersom dere tilgjengeliggjør brensel til ETS1 og har brukt metode  «ETS1 Annual Emission Report» for omfangsfaktor skal fane D fylles ut.

Artikkel 75v (3) og Vedlegg Xb krever at dere rapporterer mengden brensel som er levert til operatører som er omfattet av Vedlegg I i EU ETS-direktivet, det vil si til en ETS1-operatør. 

Rapportering av brensler levert til ETS1-operatører må samsvare med informasjonen som ETS1-operatørene har oppgitt gjennom sin utslippsrapport. Det er ikke hensiktsmessig å fylle inn informasjon som ikke kommer fram av disse rapportene, siden det må være samsvar for å gi grunnlag for fratrekk.

Miljødirektoratet skal tilgjengeliggjøre informasjon fra ETS1-operatørene til ETS2-operatørene kort tid etter fristen for utslippsrapportering i ETS1 den 31. mars hvert år. Vi planlegger for at relevant informasjon for 2024 vil sendes til hver enkelt brenselsoperatør på e-post, og jobber samtidig for å utarbeide en effektiv praksis fremover.

 Skjemaet dere skal fylle inn i ERT er strukturert som følger:

Identifikasjon av ETS1-operatør

Punkt A gjelder identifikasjon av hver relevant ETS1-enhet som har mottatt brensler fra dere. Her skal du fylle inn «ETS1 Unique ID».

Denne kan hentes fra:

European Union Transaction Log

Se kolonne nr. 4 «Installation/aircraft operator/maritime operator ID». Deretter kan informasjon om ETS1-operatørens navn og adresse hentes.

Mengde brensel solgt til ETS1-operatører og brukt til aktiviteter under vedlegg 1

Under punkt B skal dere fylle inn de faktiske brenselsmengdene som er solgt til ETS1-operatører og de mengdene som er brukt til ETS1-aktiviteter. Det er de forbrukte mengdene som gir grunnlag for fratrekk i utslippsrapporten.

Oppgi «intermediary parties»

Under punkt C gjelder identifikasjon av eventuelle mellomledd (videreforhandlere) for brenselet, fra direkte kjøper og ned til ETS1-operatøren, inkludert navn og adresse, der dette ikke medfører en uforholdsmessig administrativ byrde. Miljødirektoratets vurdering er at dette kun er relevant der det er avtalt med videreforhandler og ETS1-operatør at metoden for å unngå dobbelttelling skal benyttes, at informasjon om ETS2-operatøren og videreforhandlere også fremkommer i ETS1-rapporten, og at det er mulig å spore fysiske mengder brensel fra ETS2-operatør til ETS1-operatør gjennom verdikjeden.

Velg brenselsstrømmen fra nedtrekkslisten for å identifisere hvilken brenselsstrøm dere har manglende data for. Oppgi start- og sluttdato for hvert datagap. Beskriv kort hvilke datagap som har oppstått, hvorfor de har oppstått, og hvordan de har blitt utbedret i henhold til artikkel 66 (1). Dersom estimeringsmetoden for surrogatdata ikke er inkludert i overvåkingsplanen må metoden beskrives tydelig og det må dokumenteres at den ikke fører til underrapportering av utslipp. Til slutt skal man oppgi utslipp beregnet med surrogatdata.

Denne fanen er ikke relevant for norske operatører.

Dersom du ønsker å legge til forklaring for definisjoner eller forkortelser, annen informasjon eller kommentarer, kan dette fylles inn her. Ytterligere informasjon kan også legges ved rapporten som vedlegg. Husk at all informasjon som kan gjøre det enkelt og effektivt for verifikatør og Miljødirektoratet å forstå innholdet i rapporten er nyttig.

Sjekk at alt stemmer i oppsummeringen.

Når rapporten er klar til å sendes inn, klikk på «Submit without VR».

Verifikasjon av utslippsrapport

Innen 30. april 2026 skal brenselsoperatørene for første gang levere en verifisert utslippsrapport for utslipp av klimagasser for foregående år, som blir for utslippene i 2025. Verifikatør er en tredjepart som er akkreditert til å verifisere utslippsrapporter i ETS2 av Norsk akkreditering. Kravet om verifikatør gjelder ikke for rapporteringen av utslippene i 2025 for historiske utslipp i 2024.

For å sikre at det finnes tilgjengelige verifikatører, er det nyttig å starte dialog med potensielle tilbyder av verifikasjonstjenester allerede nå. Verifikasjon blir tema for nytt informasjonsmøte etter sommeren.