Til figuren over: Utslipp fra luftfart innenfor EØS-området er kvotepliktige. I innenriks luftfart i utslippsregnskapet er det noen utslipp som verken er inkludert i de kvotepliktige utslippene eller inkludert i innsatsfordelingen. Disse utslippene er inkludert i kvotepliktige utslipp fra luftfart i figuren over. En del av utslippene fra innenriks sjøfart er kvotepliktig fra 2024. De er også inkludert i innsatsfordelingen.
Norge samarbeider med EU om felles oppfyllelse av utslippsmålet for 2030
EUs klimamål er fordelt på tre pilarer:
- kvotepliktige utslipp (EU ETS)
- innsatsfordelingsforordningen
- skog- og arealbrukssektoren (LULUCF)
Det er i forbindelse med dette samarbeidet at fordelingen av norske klimagassutslipp på kvotepliktige utslipp og utslipp omfattet av innsatsfordelingen er spesielt relevant.
Utslipp som inngår i EU ETS
Mesteparten av utslippene fra olje- og gassutvinning, industrien og luftfarten er kvotepliktige, det vil si at de omfattes av EUs system for klimakvoter EU ETS.
Norge har deltatt i EUs kvotesystem siden 2008. Vi hadde før det et eget nasjonalt system for klimakvoter. Miljødirektoratet forvalter kvotesystemet i Norge.
Fra 2024 er en del av utslippene fra innenriks sjøfart inkludert i EU ETS.
Utslipp omfattet av innsatsfordelingen
Som det går fram av grafen over kommer utslipp under innsatsfordelingen i hovedsak fra transport og jordbruk.
I tillegg er utslipp fra en rekke andre kilder som oppvarming av bygg, avfallsdeponier, HFK-gasser fra kuldeanlegg og deler av utslippene fra industri, olje- og gassutvinning og energiforsyning omfattet.
Beregning av utslippene i innsatsfordelingen
Utslipp under innsatsfordelingen beregnes ved å trekke EU ETS-utslippene fra stasjonære virksomheter og CO2-utslipp fra sivil luftfart fra de totale utslippene. Beregningene gjøres i henhold til bokføringsregler som er avtalt med EU.
Negative utslipp fra fangst og lagring av biogen CO2 skal også trekkes fra. Dette vil bli relevant for Norge fra 2025.
Fordelingen av de totale utslippene på utslipp som inngår i EU ETS og utslipp omfattet av innsatsfordelingen, tar utgangspunkt i SSBs statistikk over klimagasser fra ulike utslippskilder og data fra virksomheter som er omfattet av kvoteplikt under EU ETS.
Data fra EU ETS, slik det er utformet i dag, er tilgjengelig fra og med 2013. For tidligere år gjøres det tilbakeberegninger. Disse er basert på antakelser om hva som hadde vært fordelingen dersom dagens kvotesystem hadde vært på plass på det aktuelle tidspunktet.