Avfallsforbrenningsanlegg for kommunalt avfall skal overvåke og rapportere CO2-utslipp.

I det endrede klimakvotedirektivet stilles det krav om at CO2-utslipp fra anlegg som

  • hovedsakelig forbrenner kommunalt avfall og
  • har innfyrt termisk effekt over 20 MW

skal overvåkes, rapporteres og verifiseres etter samme prinsipper som øvrige forbrenningsanlegg som allerede deltar i kvotesystemet.

Overvåking og rapportering av utslipp skal skje i henhold til en godkjent overvåkingsplan.

Merk at til forskjell fra øvrig industri og luftfart som omfattes av systemet, stilles det ikke krav om at avfallsforbrenningsanlegg for kommunalt avfall skal ha en tillatelse til kvotepliktige utslipp. Det må heller ikke svares kvoter for rapporterte utslipp. Samforbrenningsanlegg som brenner kommunalt avfall skal fortsatt svare kvoter for sitt utslipp.

Kravene for overvåking og rapportering i kvotesystemet er beskrevet i forordning om overvåking og rapportering av klimagassutslipp (MR-forordningen). Mer informasjon om overvåkingsplan og regelverk finner du i lenken under.

Når vil kravene gjelde fra?

I EU vil de nye kravene til avfallsforbrenningsanlegg for kommunalt avfall gjelde fra 1. januar 2024. I Norge vil kravene gjelde først når endringene fra EU er gjennomført i klimakvotelov og -forskrift og innlemmet i EØS-avtalen. Det arbeides for at implementering av krav til avfallsforbrenningsanlegg for kommunalt avfall i Norge skal skje fra 1. januar, samtidig som i EU.

Første rapporteringsfrist vil da være 31. mars 2025 for rapporteringsåret 2024.

VIKTIG: Søknad om overvåkingsplan

Selv om kravene ikke formelt er gjennomført i norsk rett ennå, anmoder vi alle operatører for avfallsforbrenningsanlegg som vil omfattes av de nye kravene om å

  • søke om godkjenning av en overvåkingsplan innen 31. desember 2023
  • starte overvåking av CO2-utslipp i henhold til MR-forordningen fra 1. januar 2024

Miljødirektoratet har utviklet et eget skjema for søknad om overvåkingsplan som gjøres tilgjengelig i Altinn for hvert enkelt anlegg som omfattes av kvotesystemet. Etter at skjemaet er åpnet skal overvåkingsplanen for anlegget utarbeides i henhold til krav i MR-forordningen. I skjemaet er det hjelpetekster for hvert punkt som skal fylles inn.

For å vurder om det skal opprettes et skjema i Altinn trenger Miljødirektoratet følgende informasjon om anlegget:

  • Innfyrt effekt i alle relevante avfallskjeler
  • Oversikt over alle øvrige forbrenningsenheter tilknyttet avfallskjelene
  • Informasjon om avfallskjelene er koblet til et fjernvarmenett, og i så fall: innfyrt effekt i øvrige enheter med samme operatør som er koblet til dette nettet.
  • Lokalitet (UTM-sone og koordinater i øst (seks sifre) og nord (syv sifre))
  • Forslag til navn på anlegg
  • Organisasjonsnummer for operatør (på underenhetsnivå)

Vi ber om at informasjonen sendes på e-post til Miljødirektoratet merket med: «Avfallsforbrenning kvote – Åpning av skjema for (anlegg x)»

For å sikre god veiledning og tid til behandling av søknader ber vi om at informasjonen sendes oss så snart som mulig.

Anlegg som blir omfattet av kvotesystemet

Kravene gjelder avfallsanlegg som forbrenner kommunalt avfall der summen av innfyrt effekt i relevante kjeler overstiger 20 MW.

Avfallsanlegg er definert i avfallsforskriften 10-3 (e). Kommunalt avfall er husholdningsavfall og husholdningsliknende avfall i henhold til den Europeiske avfallslisten. Husholdningsavfall er definert i forurensningslovens artikkel 27a første ledd, og husholdningsliknende avfall er definert i avfallsforskriftens artikkel 10-3 (d). 

EUs veileder om kvoteplikt inneholder informasjon om hvordan et anlegg skal regne seg fram til samlet innfyrt effekt for å vurdere om det er omfattet av kvotesystemet. Veilederen er foreslått oppdatert.

Miljødirektoratet har basert vår forståelse av beregning av innfyrt effekt på foreløpige signaler i utkastet til oppdatert veileder fra EU-kommisjonen. Vi tar forbehold om at Miljødirektoratets forståelse kan endres basert på endelig utfall av endret veileder.

Forbrenningsenheter på under 3 MW eller som utelukkende forbrenner biomasse skal ikke telles ved beregning av innfyrt effekt, men skal inkluderes i overvåkingsplanen om innfyrt effekt i øvrige enheter i anlegget overstiger 20 MW.

Kjeler for farlig avfall skal verken inkluderes ved beregning av innfyrt effekt eller i overvåkingsplanen.

Overvåkingsplan for avfallsforbrenningsanlegget

Avfallsforbrenningsanlegg skal ha en egen overvåkingsplan for sine utslipp, uavhengig av om det er en del av et eksisterende kvotepliktig anlegg . Dette er fordi rapporterte data for hvert anlegg skal inngå som en del av grunnlaget for vurderingen som EU-kommisjonen skal gjøre innen 31. juli 2026 om avfallsanlegg som forbrenner kommunalt avfall også skal omfattes av oppgjørsplikt fra 2028.

  • Kildestrømmer
    • En kildestrøm er et spesifisert brensel, råmateriale eller produkt som fører til CO2-utslipp når det forbrennes.
  • Estimerte årlige utslipp per kildestrøm
  • Total usikkerhet knyttet til å bestemme aktivitetsdata for hver kildestrøm (f. eks mengde avfall forbrent)
  • Metoder og måleutstyr som brukes til å bestemme aktivitetsdata
  • Faktorer for utslipp, nedre brennverdi, og biomasseandel per kildestrøm
  • Metodetrinn for aktivitetsdata og faktorer
    • Metodetrinn er ulike nivåer for krav til metoder og måleusikkerhet som avhenger av anleggets og kildestrømmens størrelse. Disse kan avvikes der det kan dokumenteres at det er urimelig kostbart eller teknisk umulig
  • Prosedyrer for å overvåke og rapportere CO2-utslipp fra anlegget

EU har offisielle veiledningsdokumenter som er nyttige ved utarbeidelse av overvåkingsplanen.