Fra og med 1. januar 2023 må kvotepliktige virksomheter som ønsker å nulltelle CO2-utslipp fra forbrenning av biomasse dokumentere at biomassen oppfyller kriterier for bærekraft og utslippsreduksjoner. Kravene gjelder alle typer brensler som helt eller delvis består av biomasse og som brukes til energiformål.

Biomasse som forbrennes og som mangler dokumentasjon på oppfyllelse av bærekraft- og utslippsreduksjonskriterier, vil ha samme rapporteringskrav som fossilt brensel.

Miljødirektoratet anbefaler kvotepliktige virksomheter som forbrenner biomasse å lese EUs veileder om biomasse.

Bakgrunnen for de nye kravene er at deler av EUs reviderte fornybardirektiv (REDII) er tatt inn i forordning om overvåking og rapportering av klimagasser (MR-forordningen).

Kravene er tatt inn i klimakvoteforskriften § 2-1 og angitt i artikkel 38 (5) i MR-forordningen, som viser videre til artikkel 29 punkt 2 til 7 og punkt 10 i REDII.

Krav til kvotepliktige virksomheter som bruker biomasse

For å oppfylle kravene for å nulltelle CO2-utslipp fra forbrenning av biomasse fra og med 2023, må virksomheten:

  1. søke om endret tillatelse
  2. ved utslippsrapportering dokumentere at biomassen oppfyller kriterier for bærekraft og utslippsreduksjoner

1. Søke om endret tillatelse

Virksomheter som forbrenner biomasse fra og med rapporteringsåret 2023 må søke om å endre tillatelsen til kvotepliktige utslipp.

Alle biobrensler som benyttes skal være en del av overvåkingsplanen, enten som vanlige kildestrømmer med biomasseandel eller som rene biomassekildestrømmer.

Hvis rene biomassekildestrømmer kan nulltelles i sin helhet stilles det ikke krav til hvilke metodetrinn som skal benyttes ved overvåking og rapportering. Det må allikevel oppgis i søknaden hvilke metodetrinn som er valgt og legges ved dokumentasjon om nødvendig. Den kvotepliktige skal etterstrebe å beregne utslipp så nøyaktig som mulig.

Nye prosedyrer:

  • Virksomheten skal implementere en skriftlig prosedyre som beskriver hvordan virksomheten overholder kravene i artikkel 38 (5) i MR-forordningen.
  • Virksomheter som mottar biogass fra gassnett må i tillegg implementere en skriftlig prosedyre som angir hvordan virksomheten overholder artikkel 39 (4) og unngår dobbelttelling av biogassen.

Innholdet i prosedyrene skal beskrives i overvåkingsplanen, som angitt i artikkel 12 (2) i MR-forordningen.

2. Dokumentere at biomassen oppfyller kriterier for bærekraft og utslippsreduksjoner

Fra 1. januar 2023 må virksomheten dokumentere at all biomassen som skal nulltelles oppfyller kriterier for bærekraft og utslippsreduksjoner. Dokumentasjonen må være utstedt av et sertifiseringsorgan som er akkreditert for å kunne sertifisere under en sertifiseringsordning godkjent av EU-kommisjonen. For å være sikker på at samme mengde biomasse ikke er solgt til flere sluttbrukere, er det viktig at anlegget som forbrenner biomassen står som mottaker i relevante sertifiseringsbevis. Dokumentasjonen skal fremlegges for verifikatør i forbindelse med årlig utslippsrapportering.

Virksomheter som mottar biogass fra gassnett må i tillegg dokumentere at det ikke har forekommet dobbeltelling av biogassen, i overensstemmelse med artikkel 39 (4) i MR-forordningen.

EU-kommisjonen har godkjent sertifiseringsordninger som skal brukes for å dokumentere at biomassen som forbrennes oppfyller bærekrafts- og utslippsreduksjonskriteriene. De godkjente ordningene er enten nasjonale eller frivillige, og er innrettet for at det skal være mulig å sertifisere både biomassen i seg selv og ulike prosesser for utvinning, produksjon eller videreprosessering av biomasse. Med "frivillige ordninger" (voluntary schemes) menes her ikke-statlige organisasjoner.

Norge har ikke en egen nasjonal sertifiseringsordning.

Krav til dokumentasjon er beskrevet under avsnitt 3.4.6 i EUs veileder om biomasse.

Hensikten med bærekraftskriteriene er å unngå at biomasse produseres på en måte som konkurrerer med matproduksjon eller fører til vesentlig skade gjennom endring av landarealer.

Bærekraftskriteriene er gitt i artikkel 29 punkt 2 til 7 i REDII.

Bærekraftskriteriene gjelder forbrenning av alle typer biomasse.

Mer informasjon om bærekraftskriteriene og hva som regnes som avfall og restprodukter er beskrevet under henholdsvis avsnitt 3.4.6.1 og 3.4.6.4 i EUs veileder om biomasse. 

Kriteriene for utslippsreduksjon stiller krav til at bruk av biomasse må føre til lavere livsløpsutslipp av CO2 enn ved bruk av sammenlignbart fossilt brensel. Med livsløpsutslipp menes summen av fossilt CO2-utslipp fra alle ledd i prosessen fra biobrenselet tas ut av naturen til det forbrennes hos virksomheten. Kravene er gitt av artikkel 29 (10) i REDII, og beregningsmetoden er gitt i punkt C i vedlegg V til REDII.

Det står mer om utslippsreduksjonskriteriene under avsnitt 3.4.6.2 i EUs veileder om biomasse.

Unntak fra krav om oppfyllelse av bærekraft- og utslippsreduksjonskriteriene

Kravene til oppfyllelse av kriteriene for bærekraft og utslippsreduksjoner gjelder i utgangspunktet forbrenning av alle typer brensler som helt eller delvis består av biomasse.

Det finnes noen unntak som er beskrevet under. For å benytte seg av unntakene må virksomheten kunne dokumentere at kriteriene for unntakene er oppfylt.

For følgende typer biomasse er det ikke krav om oppfyllelse av bærekraftskriteriene:

  • biomasse framstilt av avfall
  • biomasse framstilt av restprodukter som ikke stammer fra landbruk, akvakultur, fiskeri og skogbruk
  • avfall og restprodukter som først bearbeides til et produkt, for deretter å videre bearbeides til biobrensler

Unntakene er gitt av artikkel 38 (5) i MR-forordningen. Mer informasjon om hva som regnes som avfall og restprodukter er beskrevet under avsnitt 3.4.6.4 i EUs veileder om biomasse.

Virksomheter som benyttet biomasse som energiformål før 1. januar 2021 har ikke krav til oppfyllelse av kriteriene for utslippsreduksjoner for biogass og fast biomasse. Dette unntaket er gitt av REDII artikkel 29 (10) (d).

For kommunalt avfall brukt til produksjon av elektrisitet, varme eller kulde er det ikke krav om oppfyllelse av utslippsreduksjonskriteriene eller bærekraftskriteriene. Unntaket er gitt av artikkel 38 (5) i MR-forordningen.

Kommunalt avfall er husholdningsavfall som definert i forurensningsloven artikkel 27a første ledd og husholdningsliknende avfall som definert i avfallsforskriftens artikkel 10-3d. 

Veiledning for oppdatering av overvåkingsplan

Kildestrømmer bestående av biomasse skal legges inn i skjema for ny/endret tillatelse til kvotepliktige utslipp på samme måte som øvrige kildestrømmer.

For kildestrømmer som utelukkende består av biomasse som kan nulltelles, stilles det forenklede krav i MR-forordningen med hensyn til valg av metodetrinn. I skjemaet er det utfyllende hjelpetekst for de fleste verdier som skal fylles inn, denne kommer opp ved å trykke på symbolet spørsmålstegn. Se også overordnet veiledning i boksene under.

Søknadsskjema for ny/endret tillatelse og årlig rapportering for kvotepliktig industri finner du i lenken.

Det er ikke krav til metodetrinn for oppnådd usikkerhet for biomassekildestrømmer som kan nulltelles. Virksomheten skal likevel legge inn oppnådd usikkerhet og metodetrinn som tilsvarer dette i skjemaet de sender inn. 

For biomassekildestrømmer må det oppgis hvilket måleutstyr som brukes til å beregne aktivitetsdata. Om faktura benyttes må det oppgis måleutstyr for lagerbeholdning.  

Den kvotepliktige er selv ansvarlig for å fremskaffe utslippsfaktorer og nedre brennverdier som er representative for biomassen som benyttes, og faktorene må være i tråd med krav i MR-forordningen artikkel 30. Faktorene kan være basert på analyser, informasjon fra leverandør/produsent eller litteraturverdier. 

Ved bruk av metodetrinn 3 for å bestemme faktorer skal det legges ved en prøvetakingsplan. Mal for prøvetakingsplan skal benyttes. 

Ved bruk av metodetrinn 1 og 2a skal det legges inn faste verdier for nedre brennverdi og utslippsfaktor, og informasjonskilde for disse verdiene. Hvis det benyttes litteraturverdier må det legges ved begrunnelse for hvorfor disse verdiene er representative for biomassen. For fast biomasse må det også oppgis ved hvilken fuktprosent faktorene er basert på, både med tanke på fuktinnhold i aktivitetsdata og energitap fra fordamping av vann ved forbrenning. Tilleggsinformasjonen kan legges ved som vedlegg. 

Ved bruk av "ikke-trinn" skal det legges ved et vedlegg som beskriver hvordan faktoren bestemmes og hvordan det sikres at den er konservativ som beskrevet i artikkel 26 (3) i MR-forordningen.

Aktivitetsdata for faste brensler skal fortrinnsvis rapporteres som tørt materiale. Om den kvotepliktige ønsker å rapportere aktivitetsdata med fukt, skal fuktprosent oppgis under "beskrivelse av kildestrøm" i skjema for ny/endret tillatelse til kvotepliktige utslipp. Biomassen må rapporteres ved dette fuktinnholdet hvert år, slik at om biomassen et år har høyere fuktinnhold enn det som er angitt i overvåkingsplanen, må aktivitetsdata korrigeres ned til riktig fuktinnhold.  

Faktorer for nedre brennverdi og utslipp skal oppgis ved samme tilstand som aktivitetsdata (tørt eller ved valgt fuktprosent). Uavhengig av tilstanden til aktivitetsdata skal det ved fastsettelse av faktorene tas hensyn til energitapet fra fordamping av vannet som er i brenselet ved forbrenning. Vi vil bemerke at om aktivitetsdata er basert på innkjøpt mengde og brenselet tørkes før forbrenning, vil fuktinnholdet i brenselet ved forbrenning avvike fra fuktinnholdet i aktivitetsdata. Miljødirektoratet kan være behjelpelige med å beregne utslippsfaktor og nedre brennverdi korrigert for fukt, forutsatt at den kvotepliktige har framskaffet nedre brennverdi og karboninnhold i tørt brensel. Ta i så fall kontakt per e-post.   

Fuktforutsetninger for faktorer skal enten oppgis under feltet for "informasjonskilde" eller i vedlegg i søknadsskjemaet. 

Standardfaktorer for fast biomasse

For fast trevirke og biopellets har Miljødirektoratet utarbeidet nasjonale standardfaktorer (metodetrinn 2a) basert på litteraturstudier:

Prosedyrebeskrivelsen skal som minimum ha med

  • hvilke kildestrømmer som inneholder biomasse som skal nulltelles,
  • informasjon om hvilke krav virksomheten må oppnå for å nulltelle biomassen,
  • hvordan oppnåelsen av disse kravene skal dokumenteres.

Ved unntak fra krav skal prosedyrebeskrivelsen forklare hvilket unntak som er gjeldende og hvordan virksomheten dokumenterer at biomassen oppfyller kravene for å kunne få unntak. Dette kan f.eks. gjøres ved å dokumentere opprinnelsen til biomassen.

Når biomasse inngår i en massebalanse for industriprosesser må alle utgående kildestrømmer ha en biomasseandel for at beregnet utslipp av biogent CO2 skal bli riktig. Biomasseandelen i utgående kildestrøm kan enten fastsettes basert på analyse eller beregnes ut fra antagelsen om at andelen biogent karbon vil være tilsvarende for utgående kildestrømmer som i summen av inngående kildestrømmer/utslippskilder i massebalansen. 

Ved bruk av beregningsmetode for å finne biomasseandel i utgående kildestrømmer, skal metodetrinn 2 oppgis som metodetrinn i søknadsskjemaet. Miljødirektoratet krever ikke at virksomheten beviser at det er teknisk umulig eller har urimelige kostnader å oppnå høyere metodetrinn i dette tilfellet.  

Spørsmål og svar

Nedenfor har vi svart på noen spørsmål om de nye dokumentasjonskravene for bruk og forbrenning av biomasse. Ytterligere informasjon vil du finne i EUs veileder.

Regelverk som ligger til grunn (europa.eu)

Kontakt

Ta kontakt med Miljødirektoratet hvis du har spørsmål rundt de nye dokumentasjonskravene:

Øivind Hellerdal Rasmussen,
senioringeniør klimakvoteseksjonen

Oskar Aalde,
rådgiver klimakvoteseksjonen