Tillatelse og overvåking av utslipp av klimagasser for anlegg omfattet av EU ETS
Omfang
Hvilke aktiviteter og gasser som er omfattet følger av klimakvoteforskriften § 1-3. Regler for avfallsforbrenningsanlegg følger av § 1-3a. Se også øvrig veiledning om anlegg og avfallsforbrenningsanlegg i lenkene under.
Ta kontakt med seksjon for klimakvoter og industri i Miljødirektoratet hvis du har spørsmål om et anlegg vil være omfattet av EU ETS.
Innfyrt effekt
Flere av aktivitetene i klimakvoteforskriften § 1-3 gjelder så fremt samlet innfyrt termisk effekt overstiger 20 MW. Innfyrt effekt beregnes fra maksimalt brenselforbruk multiplisert med nedre brennverdi per utstyrsenhet, se EUs veileder om anlegg under EU ETS kapittel 3.4.1. Hvilke utstyrsenheter som skal med ved beregning av samlet innfyrt effekt er angitt i § 1-3 i klimakvoteforskriften.
Bruk av mobile rigger offshore
Flere av aktivitetene i klimakvoteforskriften § 1-3 gjelder så fremt samlet innfyrt termisk effekt overstiger 20 MW. Innfyrt effekt beregnes fra maksimalt brenselforbruk multiplisert med nedre brennverdi per utstyrsenhet, se EUs veileder om anlegg under EU ETS kapittel 3.4.1. Hvilke utstyrsenheter som skal med ved beregning av samlet innfyrt effekt er angitt i § 1-3 i klimakvoteforskriften.
Søke om tillatelse og overvåkingsplan
Dersom anlegget deres er omfattet av EU ETS, må dere søke om tillatelse til kvotepliktige utslipp av klimagasser med tilhørende overvåkingsplan gjennom Miljødirektoratets rapporteringstjeneste i Altinn i god tid før oppstart.
Merk at avfallsforbrenningsanlegg omfattet av EU ETS kun må søke om godkjenning av overvåkingsplan. Søknaden sendes i samme skjema som for tillatelse til kvotepliktige utslipp.
Ved første gangs søknad må dere kontakte Miljødirektoratet for å få opprettet søknadsskjema. Dere må da sende oss følgende:
- Informasjon om lokalitet (UTM-sone og koordinater i øst (seks sifre) og nord (syv sifre)).
- Organisasjonsnummer for operatøren dere representerer (på underenhetsnivå, ikke morselskap).
Melde/søke om endring av overvåkingsplan
En tillatelse til kvotepliktige utslipp av klimagasser har en tilhørende overvåkingsplan som angir vilkår for hvordan utslipp skal overvåkes og rapporteres.
Når dere har fått en tillatelse til kvotepliktige utslipp av klimagasser for deres anlegg, har dere løpende ansvar for å holde tillatelse med tilhørende overvåkingsplan oppdatert.
Dere må melde/søke om endringer av overvåkingsplanen til Miljødirektoratet, i samme skjema som dere søkte om tillatelse første gang. Vesentlige endringer av overvåkingsplanen krever godkjenning fra Miljødirektoratet. Hva som anses som vesentlige endringer av overvåkingsplanen er angitt i artikkel 15 i MR-forordningen, se under "relaterte lenker" under.
Rapportering av utslipp av klimagasser
Operatører for anlegg omfattet av EU ETS må senest innen 31. mars hvert år levere inn en verifisert utslippsrapport for foregående år gjennom Miljødirektoratets rapporteringstjeneste i Altinn.
Du finner veiledning til hvordan utslipp og tildelingsdata skal rapporteres i lenken under.
Årlig oppgjør for kvotepliktige utslipp av klimagasser
For å gjøre opp for det kvotepliktige utslippet i foregående år må dere levere kvoter tilsvarende utslippet fra deres konto i klimakvoteregisteret innen 30. september. Det er viktig at dere i god tid før oppgjørsfristen sørger for at dere har tilstrekkelig med kvoter på konto.
Dere må på forhånd legge inn utslippstallet på kontoen deres i klimakvoteregisteret og sørge for at verifikatør går inn og bekrefter det innen 31. mars.
Søke om tildeling av klimakvoter
Operatører for anlegg omfattet av EU ETS kan søke om tildeling av vederlagsfrie klimakvoter etter regler gitt i klimakvoteforskriften. Antall klimakvoter tildelt vil reduseres gradvis over tid. For å motvirke at industri flyttes ut av Europa som følge av kostnadene ved å delta i EU ETS, såkalt karbonlekkasje, vil tildelingen av kvoter til anlegg i visse sektorer ikke reduseres like mye. Les mer ved å trykke på lenken under.