Naturbase
Naturbase gir en god oversikt over hvor vi har kartlagte naturtyper, friluftsområder eller inngrepsfrie naturområder. Naturbase gir også oversikt over støysoner, grunnforurensning og andre relevante klima- og miljøinteresser.
Naturbase er derfor et godt utgangspunkt for å hente inn kunnskap:
< lenke/iframe >
Kunnskap og mangler i Naturbase
Vi vet ennå lite om hvor arter eller naturtyper som finnes i norsk natur er. I dag er 8 prosent av naturtypene på fastlandet er kartlagt. Det betyr at det er behov for å hente inn mer kunnskap om naturmangfold før områder bygges ut.
Vi har heller ikke oversikt over hvor det er myr, og hvor dype disse myrene er. Dette må vi også vite mer om før det fattes vedtak om utbygging.
Vi har derimot ganske god kunnskap om viktige friluftslivsområder, og vi har kart som viser støysoner og hvor det er forurensning i grunnen. Vi har også kunnskap om tilstanden i mange vann og vassdrag. Alt dette finner du oversikt over i kartlagene i Naturbase.
Krav til kunnskap i lover og forskrifter
Et planforslag skal være godt nok utredet og gi nok kunnskap om virkningene av planforslaget, til å sikre at kommunene som skal ta en beslutning om utbygging, får nok kunnskap om hvilke konsekvenser et utbyggingsprosjekt vil få. Slik vet de hva de sier ja eller nei til, når de fatter vedtak.
Kravet til tilstrekkelig kunnskap er forankret i en rekke lover og forskrifter:
- Plan- og bygningsloven § 4-2 har krav om planbeskrivelse av alle planforslag, og krav til konsekvensutredning av planforslag som har vesentlige virkninger og er omfattet av forskrift om konsekvensutredning.
- Forskrift om konsekvensutredning (KU-forskriften), har krav til prosess, kunnskap og innhold i utredninger.
- Naturmangfoldloven setter krav til kunnskap i § 8 om kunnskapsgrunnlaget, og krav til å bruke føre-var-prinsippet i saker hvor det ikke er tilstrekkelig kunnskap for å fatte en beslutning.
- Forvaltningsloven § 17 om forvaltningsorganets utrednings- og informasjonsplikt, setter krav til at forvaltningsorganet skal påse at saken er så godt opplyst som mulig før vedtak treffes.
Hva er tilstrekkelig kunnskap?
Den som lager en plan for utbygging, må hente inn nok kunnskap til at kommunen som beslutningstaker, ser hvilke virkninger utbyggingen vil få.
Det innebærer at det både må være kunnskap om hvilke verdier som finnes i området i dag, og om hvilke virkninger utbyggingsforslaget vil få.
Virkninger kan for eksempel være tap av naturmangfold eller friluftslivsverdier, utslipp av klimagasser fra nedbygging av myr, eller støy fra utbygging av industribedrifter.
Kunnskap i kommuneplanens arealdel
I kommuneplanens arealdel må det være nok kunnskap til å avklare om området er egnet som et utbyggingsområde, eller om det er så vesentlige konflikter med nasjonale og vesentlig regionale interesser at vi bør unngå utbygging i området.
Hvis det mangler kunnskap om viktige forhold, må denne kunnskapen innhentes allerede på kommuneplannivå. Dette går frem av KU-forskriften § 17.
Det er ikke tilstrekkelig å utsette innhenting av kunnskap til reguleringsplannivået. Kommuneplanens arealdel skal gi forutsigbarhet for videre planlegging, og det bør derfor ikke settes av arealer/utbyggingsområder i kommuneplanens arealdel som senere viser seg å ha så store verdier at de ikke bør bygges ut. Det kan altså være behov for å hente inn noe ny kunnskap også i kommuneplanens arealdel.
Kunnskap i reguleringsplaner
I reguleringsplaner må det være nok kunnskap til å avklare
- hvordan området kan bygges ut for å unngå konflikt med viktige klima- og miljøinteresser
- hvordan vi eventuelt kan begrense skadene dersom det ikke er mulig å unngå konflikt med klima- og miljøinteresser
- hvordan områder kan istandsettes for å redusere skadevirkninger
Les mer om tiltakshierarkiet i kapittel 2 i denne veilederen:
<lenke>
Kommunedelplan for naturmangfold
Kommuner som ønsker mer kunnskap om naturmangfold i sin kommune, kan lage en kommunedeplan for naturmangfold.
En slik tematisk kommunedelplan kan synliggjøre hvor det er viktig naturmangfold i kommunen, og kommunen kan ta aktivt stilling til hvilke områder kommunen selv ønsker å bevare, restaurere eller gi befolkningen økt tilgang til.
Se eksempler på hvordan ulike kommuner har brukt sine kommunedelplaner for naturmangfold her:
<storymap>
Planen gir større forutsigbarhet for forvaltningen, grunneiere og utbyggere, og er samtidig et godt redskap for å synliggjøre naturmangfoldet som ressurs.
Her finner du veiledning i hvordan du går fram for å lage en kommunedelplan for naturmangfold:
Kommunedelplaner for naturmangfold - miljodirektoratet.no
Søk tilskudd fra Miljødirektoratet
Miljødirektoratet gir tilskudd til kommuner som ønsker å lage en kommunedelplan for Naturmangfold. Målet med tilskuddsordningen er å styrke naturforvaltningen i kommunene og bidra til en større bevissthet rundt egne naturverdier.
<lenke til tilskuddsordning>