I denne temabolken av kunnskapsarenaen vil vi synliggjøre hvordan kommuner, fylker og andre kan bidra til at vannmiljøet blir ivaretatt i arealplaner, i tråd med de rammene vannforskriften setter.
Vann er en livsnødvendig ressurs, elver, innsjøer og kystvann er viktige økosystemer og livsmiljø for en lang rekke arter som planter, insekter, fugl, fisk og pattedyr. De naturlige prosessene i ferskvann gir oss økosystemtjenester som drikkevann, rekreasjon, mat (jordbruk, fiskeri) og annen næringsvirksomhet. Robuste og livskraftige økosystemer er mindre sårbare for endringer. Intakte våtmarker, myrer, elvebredder og skog kan bidra til å dempe effektene av klimaendringene, og blir stadig viktigere for tilpasning til klimaendringer.
Gjennom arealplanleggingen kan kommunen sette restriksjoner på arealbruken for å beskytte vannforekomstene mot forringelse, samt forbedre miljøtilstanden der dette er mulig.
I dette webinaret gir vi en innføring i hvordan vannmiljøet skal ivaretas i kommunale arealplaner og i tråd med de rammene som vannforskriften setter for arealplanleggingen. Vi skal også vise fram eksempler fra kommuner og regional forvaltning som har jobbet godt med dette.
Program
09.00: Introduksjon og meningsmåling, ved Miljødirektoratet
09.10: Lynkurs i vannforvaltning, ved Hege Sangolt, Miljødirektoratet
09.15: Betydningen av de regionale vannforvaltningsplanene for kommuners planarbeid. Ved Tonje Rundbråten, Vest-Viken vannregion.
09.20: Hvordan ivareta vannmiljø i kommunal planlegging? Ved Lise Risstad, Miljødirektoratet
09.45: Nasjonale rammer og forventinger til kommunene i vannforvaltningsarbeidet, ved Lise Solbakken, Kommunal- og distriktsdepartementet
09.50: Relevante insigelssasker som er avgjort av KDD. Ved Frode Davidsen, Kommunal- og distriktsdepartementet.
10.00: Pause
10.05: Eksempel fra Sunndal kommune ved Berit Skjevling.
10.15: Eksempel fra Asker kommune ved Grete Sørgaard Høeg.
10.25: Spørretimen - spør innlederne og andre eksperter om det du lurer på.
11.00: Slutt.