Miljøvirkninger av en plan eller et tiltak stopper ikke ved landegrensene. Espoo-konvensjonen og den tilhørende SEA-protokollen, som Norge har signert, skal sikre at befolkningen på begge sider av en landegrense skal ha like muligheter til å si hva de mener om en plan eller et tiltak som kan berøre dem negativt.
Reglene for behandlingen av slike saker går fram av kapittel 8 i konsekvensutredningsforskriften.
Ta kontakt med Miljødirektoratet på espoo@miljodir.no om din plan eller ditt tiltak kan påvirke miljøet i andre land, eller du vet om en slik plan/tiltak enten i Norge eller i et naboland.
Miljødirektoratets rolle som nasjonalt kontaktpunkt
Som nasjonalt kontaktpunkt veileder Miljødirektoratet myndigheter og tiltakshavere om Espoo-konvensjonen, sørger for høring i naboland av norske saker og gjennomfører høring i Norge av saker fra naboland som kan påvirke i Norge.
Det betyr at de som er ansvarlige for en plan eller tiltak i Norge bare behøver å forholde seg til Miljødirektoratet for å gjennomføre en høring i naboland.
Når en plan eller et tiltak i Norge kan påvirke miljøet i andre land
Ansvarlig myndighet for en plan eller et tiltak som kan påvirke miljøet i et annet land, skal varsle Miljødirektoratet om saken så tidlig som mulig.
Dette kan for eksempel være saker som kan
- påvirke økologi, vannkvalitet eller friluftslivsaktivitet i felles vassdrag
- bygge ned eller fragmentere viktige natur- eller friluftslivsområder som strekker seg over landegrensen
- påvirke felles bestander av f.eks. trekkende fugl, eller anadrom laksefisk i felles vassdrag
- bidra til spredning av fremmede arter over landegrensen
- bidra til forurensende eller støyende aktivitet over grensen
- visuelt påvirke viktige landskap eller kulturmiljø på den andre siden av grensen
Er man i tvil om planen eller tiltaket kan påvirke miljøet i et annet land, skal Miljødirektoratet kontaktes på espoo@miljodir.no, så bidrar vi med å vurdere saken.
Miljødirektoratet som nasjonalt kontaktpunkt har ansvar for å varsle det nasjonale kontaktpunktet i aktuelle berørte land om den aktuelle saken, med forespørsel om de ønsker å delta i plan- eller søknadsprosessen. All videre kontakt med nabolandet går mellom de nasjonale kontaktpunktene i Norge og det berørte landet, med mindre noe annet er særskilt avtalt.
Dette skjer med saken videre
Dersom et antatt berørt land ikke ønsker å være med i den videre prosessen, stopper behandling etter Espoo-konvensjonen her.
Hvis et land ønsker å delta i høringsprosessen, skjer følgende:
Når planer eller tiltak kan påvirke Norges interesser
Andre land som har planer eller tiltak som kan ha påvirke miljøet i Norge skal varsle Miljødirektoratet som nasjonalt kontaktpunkt om dette, gjennom sine egne nasjonale kontaktpunkt.
I noen tilfeller får norske lokale eller regionale myndigheter kjennskap til en plan eller tiltak i et naboland, som kan få virkninger i Norge, og som ikke er varslet på ordinær måte. Miljødirektoratet må da varsles om dette, slik at Norges interesser kan ivaretas.
Miljødirektoratet har ansvaret for å gjennomføre en høring av saken i Norge, slik at berørte parter og interesserte kan komme med en uttalelse.
Miljødirektoratet
- legger saken ut på Høringer fra Miljødirektoratet - miljodirektoratet.no under "grensekryssende og internasjonalt"
- sender saken direkte til relevante myndigheter og større interesseorganisasjoner
Det er mulig å abonnere på varsler om nye høringer som legges ut på høringssidene.
Du kan si din mening om saken
Berørte og interesserte kan levere en uttalelse til saken via Miljødirektoratets høringsside.
Høringsuttalelsen kan for eksempel inneholde
- miljøverdier eller miljøutfordringer i området som kan bli påvirket, og som bør omfattes av konsekvensutredningen
- kunnskapskilder som kan være viktige grunnlag i konsekvensutredningen
- alternative løsninger som bør vurderes
- synspunkter på prosess
- synspunkter på selve planen eller tiltaket
- eventuelt ønske om å være med i den videre prosessen
Miljødirektoratet kan uttale seg som fagmyndighet
Miljødirektoratet i rollen som nasjonalt kontaktpunkt gir ingen uttalelse til saker etter Espoo-konvensjonen.
Miljødirektoratet kan velge å gi uttalelse som forurensningsmyndighet, som ansvarlig for Verdensarvkonvensjonen eller som fagansvarlig for naturmangfold eller lignende, dersom vi mener det er fare for vesentlige virkninger for nasjonalt og regionalt viktige miljøinteresser.
Dette vil da være en uttalelse fra Miljødirektoratet til nasjonalt kontaktpunkt for Espoo-konvensjonen, på lik linje med andre uttalelser.
Miljødirektoratet samler og sender uttalelsene
Miljødirektoratet som nasjonalt kontaktpunkt mottar alle uttalelser, sammenstiller disse, og sender dem i sin helhet til nasjonalt kontaktpunkt i opprinnelseslandet.
Dersom saken gjelder andre land enn Danmark og Sverige, vil Miljødirektoratet sørge for at uttalelsene blir oversatt til et relevant språk. Miljødirektoratet kan i enkelte tilfeller be om at høringsinnspill leveres på engelsk.
Når ansvarlig myndighet i opprinnelseslandet har fattet sin beslutning, vil Miljødirektoratet motta vedtaket, og videreformidle dette til dem som har gitt høringsuttalelse.
Det er ikke klageadgang etter Espoo-konvensjonen. I noen saker kan det likevel være mulig å følge opp et vedtak fra et av de nordiske landene i henhold til den Nordiske Miljøvernkonvensjonen.
Les mer om konsekvensutredning
For spørsmål knyttet til klima- og miljøtema i konsekvensutredning konsekvensutredning@miljodir.no