5.4 Planbeskrivelsen med konsekvensutredning
Kommuneplanen skal ha en planbeskrivelse (plan- og bygningsloven § 4-2) som beskriver planens formål, hovedinnhold og virkninger, samt planens forhold til rammer og retningslinjer som gjelder for området. I planbeskrivelsen skal det fremgå hvilken påvirkning planen kan ha på vannmiljøet. Når det avsettes nye områder til utbyggingsformål eller åpnes for vesentlig endret arealbruk i eksisterende byggeområder, skal planbeskrivelsen inneholde en konsekvensutredning.
Kommuneplanen må være tilstrekkelig utredet til at konsekvensene for vannmiljøet kan vurderes. Utredningene skal vise virkningene av planen og hvilke avbøtende tiltak som er nødvendige for å hindre påvirkning og forringelse av vannforekomster.
Se også:
Kommunen må sikre at den foreslåtte arealbruken er innenfor rammene i vannforskriften, det vil si at arealbruken ikke medfører forringelse, eller er til hinder for at miljømålene for de berørte vannforekomstene nås.
Dersom arealbruken kan være i strid med vannforskriften, skal planbeskrivelsen også inneholde en vurdering av vannforskriften § 12. Vurderingen av § 12 må tilpasses detaljeringsnivået i planen. Ettersom kommuneplanens arealdel og kommunedelplaner er mindre detaljert enn reguleringsplaner, kan arealdelen i noen tilfeller være for tidlig tidspunkt til å ta endelig stilling til om § 12 kommer til anvendelse. I så fall må § 12 vurderes også i etterfølgende planer og eller etter tillatelse fra sektorlovverket.
Veiledning til vannforskriften § 12 finner du i dette kapittelet:
5.4.1 Eksempel fra planbeskrivelse
Fra planbeskrivelsen til Oslo kommunes høringsforslag til kommuneplan, med beskrivelse av tilhørende bestemmelse, om at strekninger som på temakart er angitt med potensial for gjenåpning skal søkes gjenåpnet:
Kommunen ønsker å holde vassdragene åpne, og en sone rundt dem fri for byggetiltak. For vassdragene i byggesonen er det nå gitt bestemmelse om byggefrie belter i en avstand på minimum 20 meter langs hovedvassdrag og minimum 12 meter langs sidevassdrag., jf. pkt. 17.1. Denne bestemmelsen styrker også det langsiktige vernet av de store naturverdiene langs Akerselva, Alna og Østensjøvannet. For vassdrag i Marka opprettholdes byggeforbudssone på 100 m fra KPA 2015. Vassdrag med potensiale for gjenåpning er også angitt på temakart T4. Dette er strekninger som er vurdert aktuelle å gjenåpne, enten for å utvikle byens blågrønne struktur, som ledd i bedring av vannkvalitet, eller for å forsterke kommunen overvannshåndtering og flomsikring. |