Mål: Hensikten med overvåkningsprogrammet er å skaffe referansedata fra upåvirka vannforekomster som påvirkninger kan vurderes opp mot og følge med på langsiktige endringer i naturlige forhold og storskala menneskelig påvirkning.
Punktvis oversikt over programmets prioriterte mål:
- Teste metodikk for tilstandsklassifisering av norske innsjøer
- Styrke datagrunnlaget for fastsettelse av referanseverdier for de ulike kvalitetselementene i vanlige norske innsjøtyper
- Dokumentere omfang av biologiske og kjemiske forsuringsvirkninger i vann, geografisk fordeling av virkningene og endringer i virkningene over tid som følge av endringer i tilførsler og avsetning.
- Starte langsiktig overvåking av noen av innsjøene for å overvåke og vurdere langsiktige endringer i de naturlige forholdene og som følge av omfattende menneskelig virksomhet
- Bidra til å oppfylle Norges rapporteringsforpliktelser overfor vanndirektivet og LRTAP-konvensjonen.
Programperiode: 2009-
Hvor overvåker vi? Programmet omfatter nå totalt 92 innsjøer i alle landsdeler. Ca 40 innsjøer prøvetas årlig.
Slik overvåker vi: Det er en pelagisk prøvetakingsstasjon over det djupeste punktet i innsjøene. Der tas det vannprøver for vannkjemisk analyse, og prøver av planteplankton og dyreplankton.
I strandlsonen registreres vannplanter og det tas prøver av bunndyr og litorale småkreps. Fisk prøvetas med bunngarn. I innsjøer som er upåvirka (referansesjøer) prøvetas alle elementer.
Publikasjoner: Programmet rapporteres i egne årsrapporter.
Dette bruker vi dataene til: Dataene fra referanseinnsjøen brukes til å fastsette naturtilstand for de biologiske kvalitetselementene de ulike innsjøtypene. Data fra de påvirka innsjøene går inn i arbeidet med å evaluere klassifiseringssystemet. Data fra de forsura innsjøene benyttes i rapportering til LRTAP-konvensjonen.
Hvor finnes data? Alle overvåkingsdata lagres i Vannmiljøsystemet.