Grunnlendt åpen kalkmark er en naturtype som ligger på naturlig treløse, kalkrike områder ned er særlig gunstig klima, og finnes flere steder langs kysten av Sør-Norge. Grunnlendt åpen kalkmark er definert som et hotspot-habitat for sjeldne arter. Et hotspot-habitat er en sjelden, velavgrenset naturtype med ansamlinger av rødlistearter, og ofte har mange av artene der spesielle krav til leveområdet.
Grunnlendt åpen kalkmark huser mange sjeldne arter av flere organismegrupper, som karplanter, sopp, lav og virvelløse dyr.
Naturtypen er truet av fragmentering, nedbygging og gjengroing, og er definert som en sterkt truet naturtype. I 2020 ble den en utvalgt naturtype, noe som medfører at den skal tas særskilt hensyn til i forvaltningen.
Mål
Hovedformålet med miljøovervåkingen av grunnlendt åpen kalkmark i Oslofjordområdet er å få oversikt over status og tidsutvikling for antallet forekomster, arealet og den økologiske tilstanden til forekomstene.
Målet er også å identifisere hva som forårsaker endringene.
Programperiode
2020 – 2024
Slik overvåker vi
Overvåkningen skjer i områdte rundt Oslofjorden. 400 ruter undersøkes for forekomst av grunnlendt åpen kalkmark. Ruter hvor naturtypen potensielt kan forekomme blir oppsøkt i felt. Datainnsamlingen gjøres på faste lokaliteter som undersøkes hvert femte år.
For alle forekomster av grunnlendt åpen kalkmark er overvåkingslokaliteter kartlagt (første omdrev), og det gjøres registreringer av flere overvåkingsindikatorer, blant annet rødlistede karplanter og fremmede karplanter.
Dette bruker vi dataene til
Dataene inngår som viktig datagrunnlag for klassifiseringen av økologisk tilstand for hovedøkosystemet naturlig åpne områder under skoggrensa.
Data blir også brukt i annen rapportering om tilstanden for biologisk mangfold i Norge, rødlistearbeid og arealforvaltning.
Her finnes data
Naturtypene og artsobservasjonene som er blitt kartlagt gjennom prosjektet finner du i Naturbase og i artskart: