Mål

Miljødirektoratet ønsker en kunnskapsbasert forvaltning av verneområdene. I fagsystemet Naturoppdrag kan forvaltningsmyndigheten sette konkrete bevaringsmål for ønsket naturtilstand i et verneområde. Bevaringsmålene er en effektmåling av skjøtselstiltak som gjøres for å ivareta verneverdiene i et verneområde. 

Tilstanden måles i et avgrenset areal i verneområdet, som defineres av arealet der en negativ påvirkning finner sted. 

Et typisk bevaringsmål kan være å følge opp effekten av skjøtsel i slåttemark eller utvikling i et område som har blitt ryddet for fremmede arter. Bevaringsmål kan følge opp utviklingen av negativ påvirkning, men også de positive effektene av et tiltak; som at stedegne arter kommer tilbake ved skjøtsel. 

Bevaringsmål overvåkes/måles ved hjelp av appen Naturoppdrag. Overvåkningsresultatet angir tilstand på en tredelt skala; god, middels eller dårlig tilstand. 

Under bevaringsmål i Naturoppdrag ser forvaltningen oversikt over sine bevaringsmål, og kan se målt tilstand over tid for bevaringsmål med registreringer over flere år.  

Programperiode

Ikke tidsavgrenset.

Hvor overvåker vi?

Verneområder, primært områder som forvaltningsmyndigheten vurderes som truet, og der det er aktuelt med tiltak knyttet til skjøtsel og/eller tilrettelegging.

Slik overvåker vi

Utvikling knyttet til tilstandsvariabler gitt i NiN-systematikken (som f.eks. slitasje fra ferdsel, gjengroing av kulturmark eller forekomst av fremmede arter). 

Overvåkningsmetoden skal typisk vise tilstandsutvikling målt langs NiN-trinnskalaen for den aktuelle variabelen. Overvåkningsmetodikken utformes av forvaltningsmyndigheten, som bestemmer hva som måles og hvordan måltall og tilstand beregnes. 

Praktisk skjer overvåkningene ved at Miljødirektoratets feltapparat, Statens naturoppsyn (SNO), henter overvåkningsoppdraget til appen Naturoppdrag. Deretter gjennomføres målinger i felt etter metodebeskrivelse, og registrerte data knyttes til bevaringsmålet i Naturoppdrag.  

Dette bruker vi dataene til:

Kunnskapsgrunnlag, truethetsvurderinger, prioritering av tiltaksmidler og evaluering av tiltak.