Marine naturtyper i Natur i Norge (NiN)

Naturen er uendelig variert. Natur i Norge (NiN) har som mål å sette ord på denne variasjonen gjennom et system basert på klart definerte begreper. Det er et verktøy for å beskrive all natur i Norge på en sammenliknbar måte, og brukes i kartlegging av norsk natur som skjer i regi av det offentlige.

I stortingsmeldingen "Natur for livet" (14, 2015-2016) kom kriterier for at all kartlegging av natur i Norge skal foregå etter Natur i Norge (NiN).

Artsdatabanken har laget feltveiledere for kartlegging etter NiN.

Miljødirektoratets instruks om marine naturtyper

Miljødirektoratet startet arbeidet med å legge om marin kartlegging fra DN-håndbok 19 til NiN i 2020. Innen 2026 publiseres anerkjent kartleggingsinstruks etter NiN 3.0.

Arbeidet utføres av ei ekspertgruppe bestående av Norsk institutt for vannforskning (Niva), Havforskningsinstituttet og Norges geologiske undersøkelser (NGU).

Et utkast til instruks ble testet i 2024 i felt for noen naturtyper utenfor Vega i Nordland og ved Viksfjorden i Larvik. I 2025 skal instruksen testes for flere naturtyper, i Vågan og Arendal kommune.

Miljødirektoratet åpner for at flere kan teste instruksen. Vi oppfordrer de som ønsker å kartlegge etter NiN, til å ta kontakt med seksjon for havforvaltning og marint naturmangfold i Miljødirektoratep per e-post: post@miljodir.no

Instruksen for marin kartlegging etter NiN 3.0 vil beskrive kartlegging av forvaltningsrelevante naturtyper og hvordan den økologiske lokalitetskvaliteten skal fastsettes.  

Arbeidet med metodikk og teori knyttet til den marine kartleggingsinstruksen har ekspertgruppa publisert i flere rapporter:

Kartlagte marine naturtyper

Nasjonalt program for kartlegging av marint mangfold, kyst startet opp i 2003 og ble avsluttet i 2019. Programmet har kartlagt disse naturtypene:

  • større tareskogforekomster
  • israndavsetninger
  • bløtbunnsområder i strandsonen
  • ålegrasenger og andre undervannsenger
  • skjellsandforekomster

I tillegg har programmet kartlagt nøkkelområder for spesielle arter og bestander

  • østersforekomster
  • større kamskjellforekomster/haneskjellforekomster
  • gyteområder for fisk (i hovedsak kysttorsk)

Metoden som er benyttet er beskrevet i DN-håndbok 19.

Alle data som er samlet og kartlagt i programmet er fortsatt tilgjengelig i Naturbase, og kan også hentes i Fiskeridirektoratets database Yggdrasil.

Programmet har vært et samarbeid mellom Miljødirektoratet og Fiskeridirektoratet. Forsvarsbygg var med de første årene.

Norsk institutt for vannforskning (Niva) er koordinator, og kartlegger sammen med Havforskningsinstituttet og Norges geologiske undersøkelser (NGU).

Naturbase viser marine naturtyper

Naturbase viser marine forekomster av naturtyper som er vurdert som svært viktige, og lokalt viktige for biologisk mangfold etter DN-håndbok 19.

Disse lokalitetene befinner seg både innenfor og utenfor områder som er vernet etter naturvernloven. Utenom verneområdene må disse verdiene ivaretas primært gjennom den kommunale arealplanleggingen. Det er derfor viktig å ha kunnskap om dem.

Kartdata i Naturbase kan også være andre prosjekt initiert av kommuner, statsforvalter, sektorer og det private.

Naturtyper som faller utenfor HB19, men som er vurdert som forvaltningsrelevante marine naturtyper, kan i påvente av kommende instruks og verktøy registreres via Artskart ved bruk av egenskapene knyttet til 'Natursystem og livsmedium'.

Videre skal også arter av nasjonal forvaltningsinteresse (Miljødirektoratets nettsider) registreres i Artskart. Dette skal registreres som funksjonsområder (polygon) hvor det er aktuelt, for eksempel sukkertare (naturtyper som faller utenfor HB19).

Verdisetting av marine naturtyper

Alle naturtyper kartlagt i det nasjonale programmet har fått en verdi A, B eller C.

  1. nasjonalt viktige områder/naturtyper
  2. regionalt viktige områder/naturtyper
  3. lokalt viktige områder/naturtyper

Det nasjonale programmet har i liten grad kartlagt C. Når noen av den likevel er med, er det fordi man trodde de var B før man kartla. Noen kommuner har finansiert egen kartlegging av C-lokaliteter.

I 2012 ble det gjort en revidering av verdisettingen "Nasjonalt program for kartlegging og overvåking av biologisk mangfold - marint. Sluttrapport for perioden 2007-2010."

Revidering av verdisettingen ble gjort på nytt i 2019. Alle naturtyper kartlagt i det nasjonale programmet får da, både i Naturbase og Yggdrasil, en revidert verdi etter det siste kriteriesettet fra 2019.

Marine arter på kart

Marine arter i Naturbase er kamskjell og haneskjell. Andre arter finner du på Artskart (Artsdatabanken)