Miljødirektoratet forvalter og håndhever forurensningsloven, produktkontrolloven, klimakvoteloven, genteknologiloven og naturmangfoldloven med forskrifter.

Dersom vi finner avvik fra regelverket gjennom kontrollene våre, gir vi virksomhetene frister for å rette opp avvikene.

Vi bruker hele spekteret av reaksjoner gjennom å:

  • påpeke plikt, med eller uten tvangsmulkt
  • gi pålegg om tiltak
  • kalle inn ledelsen
  • trekke tilbake tillatelser
  • anmelde

Miljøforvaltningens tilsynsstrategi for 2021-2025

Miljødirektoratet og statsforvalterens miljøvernavdeling har en felles strategi for miljøforvaltningens tilsyns- og kontrollvirksomhet.

Alvorlig miljøkriminalitet blir anmeldt

Når Miljødirektoratet avdekker alvorlige brudd på miljøregelverket, vurderer vi alltid politianmeldelse. Alvorlig miljøkriminalitet blir anmeldt for å unngå nye lovbrudd.

Det er politiets ansvar å drive etterforskning, bruke tvangsmidler, påtale saker eller ilegge straff.

Politiets straffesaksarbeid er viktig i kriminalitetsbekjempelsen innen Økokrims ansvarsområde.

Jevnlig utarbeider Økokrim trusselvurderinger, basert på informasjon innhentet fra politidistriktene, aktuelle kontrollorganer og søsterorganisasjoner i andre land.

Miljødirektoratets tilsyn

I gjennomsnitt gjennomfører Miljødirektoratet og statsforvalteren årlig 1300 tilsyn av industrivirksomheter, offshore-installasjoner, importører, forhandlere av produkter, kjemikalier, regulerte arter og kommunale virksomheter.

Tilsynsvirksomheten vår er risikobasert. Det betyr at vi gjennomfører tilsyn hos virksomhetene der risikoen er høyest, det vil si der sannsynlighet og konsekvenser for brudd på miljøregelverket er størst.

Vi finner i gjennomsnitt 60-70 prosent brudd på regelverket, hvorav 10 prosent er alvorlige brudd.

Etter at de årlige tilsynene til Miljødirektoratet og statsforvalteren er gjennomført, sammenstiller vi resultatene i en årsrapport. Rapporten oppsummerer de viktigste funnene og er et underlag for å vurdere konsekvenser og videre oppfølging.

Rapportene finnes nedenfor under de ulike tilsynsområdene. 

Områder Miljødirektoratet fører tilsyn med