Lang tids industrivirksomhet rundt Sunndalsfjorden som også inkluderer Tingvollfjorden, har ført til at fjorden har blitt forurenset av PAH og metaller. I indre deler av fjorden er PAH det største forurensningsproblemet.

Det har vært industriaktivitet langs Sunndalsfjorden fra midten av 1800-tallet og frem til i dag. Norsk Hydro startet opp sin virksomhet med aluminiumsproduksjon i Sunndalsdøra i 1954. Utslipp fra aluminumsverket ved anlegget til Hydro Aluminium Sunndal er hovedkilden til PAH-forurensning i fjorden.

I 2002 la Hydro Aluminium Sunndal om produksjonsteknologien. Dette har redusert tilførselen av PAH betydelig, men det slippes fortsatt ut PAH i fjorden.

I Raudsand-området inneholder bunnsedimentene høye konsentrasjoner av tungmetaller og PCB, mest sannsynlig som følge av tidligere avrenning fra industriaktivitet som pågikk i området.

Miljøtilstanden i Sunndalsfjorden overvåkes

Hensikten med overvåking av fjorden er å følge med på om miljøtilstanden endre seg. Miljødirektoratet er ansvarlig myndighet for å følge opp overvåkingen i fjorden. Hydro har i flere år overvåket kjemisk- og økologisk tilstand i Sunndalsfjorden.

Overvåkingen følger vannforskriftens syklus og gjennomføres hvert sjette år for sedimenter, og hvert tredje år tas det prøver av blåskjell. Det analyseres på aktuelle miljøgifter og tungmetaller. Som følge av lavere utslipp forventer vi en gradvis forbedring over tid.

Resultater fra overvåkingen viser at forurensningen i sjøbunnen fortsatt er høy. Les mer om miljøtilstanden for vannforekomstene i Sunndalsfjorden i Vann-Nett under. 

To andre virksomheter, Real Alloy Raudsand og Bergmesteren Raudsand har også fått krav om overvåking fra Miljødirektoratet. De skal prøveta i sediment, vann og biota og følge vannforskriftens syklus. Overvåkingen startet opp i 2021/2022.

Les mer 

Informasjon om sjømatadvarsler og forurensning

miljøstatus.miljødirektoratet.no og norske utslipp.no