Finansiering av overvannstiltak
Kommunen kan finansiere åpne overvannsløsninger:
- over det ordinære kommunebudsjettet,
- gjennom spleiselag eller
- andre tilgjengelige finansieringsordninger.
Vann- og avløpsgebyret
Kommunen kan bruke inntektene fra avløpsgebyret til å dekke "nødvendige" kostnader i avløpssektoren, se forurensningsforskriften § 16-1. Kostnader som kan dekkes er utgifter til drift og vedlikehold av kommunalt ledningsnett og tilhørende renseanlegg. Adgangen til å dekke utgiftene vil være uavhengig av om anleggene håndterer overvann eller en blanding av overvann og spillvann.
Tiltak for å avlaste kommunalt ledningsnettet eller renseanlegg vil i noen tilfeller kunne finansieres av vann- og avløpsgebyret. Forutsetningen er at tiltaket skjer for å avlaste et allerede etablert ledningsnett.
Det vil si at vann- og avløpsgebyret bare kan brukes til å finansiere tiltak for å separere overvann som allerede er koblet på en ledning.
Eksempler på tiltak som kan finansieres av vann- og avløpsgebyret kan være separering av rør slik at overvann skilles fra spillvann. Dersom det mest hensiktsmessige tiltaket i forbindelse med separering av rør er å infiltrere det frakoblete overvannet i grunnen eller lede det til et vassdrag, kan utgifter knyttet til dette også dekkes.
Gebyret kan ikke brukes til å finansiere tiltak for å håndtere overvann før det kobles på ledning.
Vann- og avløpsgebyret kan ikke brukes til:
- å finansiere tilskudd til private overvannstiltak som kan redusere kommunens behov for selv å gjøre tiltak eller investeringer på vegne av fellesskapet.
- å finansiere generell overvannshåndtering.
- utbedring av bekker og vassdrag for å håndtere økte vannmengder.
Dette er ikke en del av kommunens avløpshåndtering, og inngår derfor ikke i selvkostområdet for avløpsgebyret.