Tre hovedproblemer i Oslofjorden
Den økologiske tilstanden i Oslofjorden er under sterkt press. Det er tre hovedårsaker til dette:
- Forurensing fra landbruk, avløp og industri, med for stor tilførsel av næringsstoffene nitrogen og fosfor samt ulike miljøgifter.
- Langvarig overfiske, med blant annet bunntråling som ødelegger for livet på havbunnen.
- Bygging i strandnære områder, som stenger allmennheten ute fra friluftsliv og gir økt belastning på økosystemene.
Helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden
Regjeringen vedtok i 2021 en femårig tiltaksplan for å bedre tilstanden for miljø og friluftsliv i Oslofjorden. Tiltaksplanen inneholder 63 tekniske tiltak, og 19 tiltak som skal gi mer kunnskap om fjordens tilstand og hvordan tilstanden kan bedres.
En forutsetning for å nå tiltaksplanens mål om en renere og mer levedyktig Oslofjord er å trappe opp innsatsen vesentlig på disse sju innsatsområdene:
- Avløp
- Jordbruk
- Miljøgifter og forsøpling
- Sårbare arter, naturtyper og kulturminner
- Restaurering av forringet natur
- Friluftsliv
- Tverrgående tiltak
Miljødirektoratets rolle
Miljødirektoratet har ansvar for å gjennomføre 26 av planens tiltak.
Som sekretariat for tiltaksplanen koordinerer vi i tillegg de resterende tiltakene, som gjennomføres av kommuner, fylkeskommuner, statsforvaltere og andre direktorater, som for eksempel Landbruksdirektoratet og Fiskeridirektoratet.
Rapportering til Oslofjordrådet
Miljødirektoratet rapporterer årlig om fremdriften i arbeidet med tiltaksplanen til Oslofjordrådet, som ledes av klima- og miljøministeren.
Oslofjordrådet består forøvrig av representanter for kommuner rundt Oslofjorden, fylkeskommuner, statsforvaltere, Oslofjordens friluftsråd, Fiskarlaget og Bondelaget.