En forvaltningsplan er en plan for å forvalte verneområdet. Verneforskriften gir de juridiske bestemmelsene for et verneområde og setter restriksjonsnivået. En forvaltningsplan gir utfyllende retningslinjer om forvaltning, tilrettelegging og skjøtsel og bidrar til å beskrive bestemmelsenes praktiske betydning.
Forvaltningsplaner for alle verneområder skal lages digitalt i systemet Forvaltningsplaner på nett for verneområder (FPNV).
I FPNV hentes nødvendig informasjon om bevaringsmål fra verktøyet Naturstatus for verneområder (NatStat). Overvårking av bevaringsmål gjøres ved hjelp av feltapplikasjonen NatReg.
Appen NatReg kan lastes ned i Google Play og App Store.
Hva skal en forvaltningsplan inneholde?
Forvaltningsplanene skal være presise og kortfattet, slik at forvaltningsplanen blir et funksjonelt verktøy i forvaltningen av verneområdet.
En forvaltningsplan skal:
- presisere og utdype verneformålet og vernebestemmelsene i verneforskriften
- gi retningslinjer for dispensasjonspraksis og bruk av området
- fastsette rutiner for saksbehandling etter verneforskriften
- definere mål for vernet og synliggjøre aktuelle tiltak ved å:
- angi bevaringsmål for naturtyper (defineres i NatStat)
- fastsette langsiktige, helhetlige og strategiske mål for å styrke verneformålet, f.eks. om skjøtsel og besøksforvaltning
- bestemme tiltak for å nå målene og oppsummere dem i en tiltaksplan
Hvilke verneområder skal ha forvaltningsplan?
Det er krav om å lage en forvaltningsplan for:
- alle nasjonalparker, store landskapsvernområder og alle landskapsvernområder opprettet etter 2009
- verneområder med status som Ramsarområde
- verneområder med særskilt krav i verneforskrift om å lage forvaltningsplan
Ut over dette må forvaltningsmyndigheten vurdere om naturreservat eller andre verneområder trenger forvaltningsplan.
Planens omfang og kompleksitet vil variere mellom ulike verneområder. Behovet påvirkes særlig av mengde og type bruk av verneområdet, hvilke naturverdier som er vernet og deres tilstand, og hvor stort verneområdet er.
Spesifikke krav om forvaltningsplan eller skjøtselsplan:
- Nasjonalparker og landskapsvernområder skal ha et utkast til forvaltningsplan klart samtidig med vernevedtaket, jf. naturmangfoldloven §§ 35 og 36. Der det også er aktuelt med skjøtselsplan, skal den inngå i forvaltningsplanen.
- For naturreservat som krever aktive gjenopprettingstiltak, eller der bruk er en forutsetning for å ivareta verneformålet, skal det foreligge et utkast til plan for skjøtsel samtidig med vernevedtaket, jf. naturmangfoldloven § 37.
Statsforvalteren har ansvar for å utarbeide utkast til forvaltnings- eller skjøtselsplan i forbindelse med verneplanprosessen. Når vernevedtaket er fattet, skal den som utnevnes til forvaltningsmyndighet fullføre planarbeidet.
Når det ikke finnes noe utkast til plan på vernetidspunktet, må forvaltningsmyndigheten ta stilling til behovet og eventuelt lage forvaltnings- eller skjøtselsplan.
Slik lager du en forvaltningsplan
Arbeidet med forvaltningsplaner må skje i dialog med og involvere relevante brukergrupper, og andre myndigheter. Det er spesielt viktig å involvere grunneiere, rettighetshavere og andre som kan bli direkte berørt av spesifikke retningslinjer i forvaltningsplanen.
I prosessen må det utvikles retningslinjer for å avklare hvordan ulike typer bruk kan foregå innenfor rammen av verneforskriftene. Slik vil forvaltningsplaner gi en mer forutsigbar forvaltning av verneområdene, og kan bidra til å dempe konflikter.
Rådene er i stor grad basert på erfaringer og behov knyttet til nasjonalparker og andre store verneområder. For verneområder med færre eller enklere problemstillinger kan planprosessen gjøres enklere:
Få brukertilgang i FPNV
Brukertilgang i FPNV er felles med Naturbase. Det trengs likevel noe særskilt tilgangsstyring for å benytte FPNV. Nye brukere i FPNV må sende en e-post til Miljødirektoratet (post@miljodir.no). E-post blir journalført ved behov og besvart av rett fagseksjon.
E-posten må bestå av:
- emnefelt: Brukertilgang FPNV
- ditt navn, telefonnummer og e-postadresse
- hvilken aktør du representerer, dvs. Statsforvalteren i "fylkesnavn", Nasjonalpark- eller verneområdestyre (navn på styret), Kommunen (navn) eller Sysselmannen på Svalbard
- om du allerede har eller trenger ny brukertilgang til Naturbase
- eksisterende brukere må også oppgi sitt brukernavn, og hvilke rettigheter de har i systemet fra før
Merk at andre henvendelser, for eksempel spørsmål om bruk av systemet, ikke besvares fra denne e-posten.
Nye brukere må lese brukerveiledningen, som er tilgjengelig fra startsiden til FPNV. Der finnes svar på mange av spørsmålene som dukker opp i arbeidet med en forvaltningsplan. Miljødirektoratet vil dessuten utvikle og tilby ytterligere veiledning.
Definer bevaringsmål i NatStat
I arbeidet med forvaltningsplanen skal det settes konkrete bevaringsmål for ønsket naturtilstand i verneområdet. Bevaringsmålene defineres i verktøyet NatStat, mens overvåkingen av dem gjøres i feltapplikasjonen NatReg. Bevaringsmålene i NatStat kan knyttes til tiltakene som er oppgitt forvaltningsplanen sin tiltaksplan.
Kommer snart: Veiledning i å følge opp tilstand i verneområder
Høring og godkjenning av forvaltningsplaner
Forvaltningsplaner og skjøtselsplaner skal sendes på høring til grunneiere og relevante parter. Miljødirektoratet skal ha følgende forvaltningsplaner til faglig gjennomgang før høring og til endelig godkjenning:
- verneområder med Ramsar-status.
- verneområder forvaltet av nasjonalpark- eller verneområdestyrer.
- andre verneområder det dette framgår av verneforskriften
Statsforvalteren skal godkjenne forvaltnings- og skjøtselsplaner som lages av kommuner.
Revidere forvaltningsplan
Forvaltningsmyndigheten har ansvar for å revidere forvaltningsplaner. Planen skal revideres etter behov, men planperioden bør ikke være på mer enn 10 år. Ved behov kan planen revideres før planperioden utløper.
Planlagte tiltak (Tiltaksplan) revideres etter behov og normalt oftere enn selve planperioden. Hvis en gjeldende forvaltningsplan mangler bevaringsmål, må slike utvikles ved revisjon.
Mange verneområder har allerede en gyldig forvaltningsplan som trykt dokument og normalt i PDF format. Slike planer skal opprettes i FPNV, som såkalt "skall-plan". Da benyttes FPNV som et "skall" for eldre planer, laget utenfor FPNV. Dette er svært viktig for å sikre at forvaltningen til enhver tid vet hvilke forvaltningsplaner som gjelder.
Merk ellers at funksjonalitet i FPNV knyttet til dynamiske felt, tiltaksplaner, bevaringsmål, besøksstrategi, skjøtselsplan og vedlegg fungerer på ordinært vis, også for "skall-planen".
Forvaltningsplaner som ble godkjent for mer 10 år siden, bør likevel vurderes særskilt før de importeres til FPNV. Dersom forvaltningsmyndighet mener at eksisterende plan er uegnet til å forvalte verneområdet, skal den heller ikke importeres som en "skall-plan" i FPNV.