Alle vedtak skal registreres i Miljøvedtaksregisteret. Fristen for å gjennomføre dette er tre virkedager etter at partene er underrettet om vedtaket, se forskrift om Miljøvedtaksregisteret § 3.
Når et nasjonalpark-, verneområdestyre eller en kommune er forvaltningsmyndighet, skal alle vedtak sendes i kopi til Statsforvalteren.
Forvaltningsmyndigheten har hovedansvar for at informasjon om verneområder i Naturbase til enhver tid er pålitelige og korrekte. Noe informasjon oppdateres likevel kun av Miljødirektoratet, og kan ikke endres av forvaltningsmyndighet. Eksempler på dette er Verneform, Nettverk, IUCN kategori og Hovedøkosystem.
Kartobjekt for vernegrensen skal oppdateres av Statsforvalteren, uansett hvem som er forvaltningsmyndigheten. Dette inngår i spesielle oppgaver for Statsforvalteren.
Likevel forutsetter dette god kontakt og dialog mellom Statsforvalter og de aktuelle nasjonalpark-, verneområdestyrer eller kommuner. For verneområder på Svalbard oppdateres kartobjekt etter nærmere avtale mellom Sysselmannen (Sysselmesteren fra 1. juli 2021) og Miljødirektoratet.
Naturbase består av mange datasett. Tilgang i systemet styres av hvilket ansvar og arbeidsoppgaver den enkelte har. I rollen som forvaltningsmyndighet trenger du tilgang til ett eller flere av datasettene under:
Nye brukere i Naturbase må sende en e-post til Miljødirektoratet (post@miljodir.no) og be om tilgang til systemet.
Eksisterende brukere i systemet må også sende e-post, når de skal begynne å utføre arbeid i rollen som forvaltningsmyndighet.
E-post må bestå av:
tittel: Brukertilgang Naturbase - Verneområder
ditt navn, telefonnummer og e-postadresse
hvilken aktør du representerer, dvs. Statsforvalteren i "fylkesnavn", Nasjonalpark- eller verneområdestyre (navn på styret), Kommunen (navn) eller Sysselmannen på Svalbard
hvilke datasett du ønsker å ha tilgang til
om du allerede har eller trenger ny brukertilgang til Naturbase. Eksisterende brukere må også oppgi sitt brukernavn, og hvilke rettigheter de har i systemet fra før
E-post blir journalført ved behov og besvart av rett fagseksjon. Merk at henvendelser om veiledning og bruk av systemet ikke besvares fra denne e-posten.
Miljødirektoratet moderniserer nå verktøyene for pålogging til våre systemer. Dette skal innfases gradvis og vil føre til en enklere form for pålogging.
beskrivelse: Generelt, Verneformål og Naturfaglig kvalitet
forvaltning: Navn på forvaltningsmyndighet, type forvaltningsmyndighet og planbehov
utfordringer: Samlet vurdering av Truethet, behov for Tiltak, Skjøtsel og tilrettelegging, og de antatt viktigste Trusler i og utenfor verneområdet
vedlegg: Vernekart
Informasjon om verneområder er offentlig informasjon og publiseres kontinuerlig via karttjenester og faktaark. Både privat og offentlig virksomhet og allmenhet har stort behov for informasjon om verneområder. Derfor er det viktig at forvaltningsmyndigheten og statsforvaltere utvikler gode rutiner for egen oppdatering. Ved å dele pålitelig informasjon om verneområder er det lettere å oppnå positiv oppmerksomhet om miljøforvaltningen sine oppgaver og arbeid.
I Miljødirektoratet er informasjonen om verneområdene blant annet nødvending for å kunne:
vurdere behov og prioritering av arbeid med forvaltningsplaner
vurdere aktuelle forvaltningstiltak i verneområder
beregne og publisere nasjonalt miljømål 1.3
rapportere om verneområder etter internasjonal avtaler og konvensjoner