Pil ned varseltrekant Høringsfristen for denne høringen er utløpt

Høringer
Perpetuum Circuli AS, Stormoen søker om unntak fra avfallsforskriften § 9-4 bokstav a for å kunne deponere avfall fra nedlagte gamle deponier og brannavfall

Høringsnummer
Frist
30.11.2020
Tema
Avfall og sirkulær økonomi
Publisert
02.11.2020

Perpetuum Circuli AS driver et deponi for ordinært avfall lokalisert på Stormoen i Balsfjord kommune. De har sendt Miljødirektoratet en søknad om et midlertidig unntak fra avfallsforskriften § 9-4 bokstav a for å kunne deponere avfall fra nedlagte gamle deponier og brannavfall med høyere innhold av TOC enn 10%. Avfall med høyere innhold av TOC vil man kunne finne i gamle, nedlagte deponier, da det tidligere ikke var grense for TOC-innhold i avfallet og mindre kontroll på hva som ble deponert. Avfall fra branntomter vil også kunne ha ulik karakter etter hva som har brent, og ofte har avfallet høyere TOC-innhold enn 10%.

Perpetuum ønsker blant annet å motta avfall fra Slettebakken deponi i Bergen. Dette deponiet inneholder 200-300 000 tonn avfall som ble deponert av Bergen kommune i tiden mellom 1940-1961. Perpetuum angir i søknaden at de vil deponere avfallet fra Slettebakken deponi i et deponi med bunntetting, kontroll og rensing av sigevann og uttak av deponigass. De angir at dette vil være en miljømessig bedre løsning enn å la det ligge i gamle deponier uten bunntetting og oppsamling for sigevann slik situasjonen er for Slettebakken deponi i dag. De planlegger å sortere ut farlig avfall og kun deponere avfall som ikke lar seg sortere ut på andre måter og som kan gjenvinnes.

Perpetuum forventer ikke at sigevannet vil endre sammensetning som følge av at de tar imot avfall fra gamle deponier. De har sammenliknet sigevannet fra deponiet på Slettebakken med sigevannet fra Stormoen. Sammenlikningen tyder på at avfallet fra Slettebakken vil generere sigevann med betydelige lavere konsentrasjoner av forurensinger enn sigevannet som i dag slippes ut fra Stormoen, med unntak av sink.

Fylkesmannen i Troms er myndighet for deponiet. Dette er en søknad av prinsipiell betydning, og Miljødirektoratet har løftet saken i samråd med Fylkesmannen i Troms. Vi viser i den forbindelse til brev fra Miljøverndepartementet til STF datert 21. november 2008 som gir Miljødirektoratet mulighet til dette.

Søknaden og andre relevante dokumenter ligger nederst på denne siden. Miljødirektoratets referanse er 2020/4342. 

Eventuelle uttalelser sendes til Miljødirektoratet som vedlegg via denne siden. Uttalelsene vil ligge på høringssiden og blir synlig for alle interesserte. Vedtaket etter høringen vil ligge vedlagt etter at saken er avgjort.