Pil ned varseltrekant Høringsfristen for denne høringen er utløpt

Høringer
Avinors tiltaksplan for opprydning i PFAS-forurenset grunn på Bergen lufthavn Flesland

Høringsnummer
2021/11501
Frist
01.02.2022
Tema
Forurensning og støy
Publisert
04.01.2022

Miljødirektoratet ga 20. oktober 2021 Avinor pålegg om å utarbeide tiltaksplan for opprydding i PFAS-forurenset grunn ved Bergen lufthavn. Pålegget gjelder utarbeidelse av en tiltaksplan som minimum tar for seg de to mest forurensede områdende ved lufthavnen, herunder sist nedlagte brannøvingsfelt (BØF1), øst for rullebanen, og gammelt brannøvingsfelt (BØF2), nord for rullebanen. Avinor har utarbeidet en tiltaksplan for brannøvingsfeltene ved Bergen lufthavn som de mener svarer på dette pålegget. Avinor opplyser om at denne tiltaksplanen trenger å detaljeres før gjennomføring av tiltak.

Avinor skisserer to aktuelle tiltaksmetoder for BØF 1:

  • Gravetiltak med ekstern deponering
  • Jordvasking i kombinasjon med graving og deponering

Samlet vurdering av kost/effekt og usikkerheter ved metoder og kildeområdet til PFAS medfører at Avinor på nåværende tidspunkt ikke foreslår tiltak på gammelt brannøvingsfelt (BØF2). Avinor planlegger imidlertid ytterligere kartlegging og undersøkelser på feltet i løpet av 2022.

Avinor ønsker å gjennomføre tiltakene ved BØF 1 allerede i 2022.

Miljødirektoratet ønsker å få innspill på denne tiltaksplanen, før vi vurderer hvilke tiltak vi skal pålegge Avinor på Bergen lufthavn Flesland.

Eventuelle uttalelser skal sendes til Miljødirektoratet via denne siden, ikke til Miljødirektoratets postmottak. Uttalelsene vil ligge på høringssiden og blir synlige for alle interesserte.