Pil ned varseltrekant Høringsfristen for denne høringen er utløpt

Høringer
OKEA søker om tillatelse til boring av inntil tre avgrensningsbrønner på Draugen

Høringsnummer
2022/367
Frist
30.05.2023
Tema
Olje og gass
Publisert
28.04.2023

Miljødirektoratet har mottatt søknad fra OKEA AS (OKEA) om tillatelse til boring og tilbakeplugging av inntil tre avgrensningsbrønner på Draugenfeltet i Norskehavet.

Brønnene Garn Vest sør, Springmus øst og Springmus vest er alle lokalisert i PL 093 i blokk 6407/9. Korteste avstand til land er 63 km (+/- 1 km) for alle brønnene, til ytre del av Sula i Frøya kommune. Vanndypet for de tre lokasjonene er på 267-279 m, og brønnene planlegges boret med den halvt nedsenkbare boreriggen Transocean Endurance, vha. dynamisk posisjonering (DP). Varighet for boreoperasjonen er estimert til 36 dager og tidligste oppstart er 1. juli 2023.

OKEA søker om bruk og utslipp av kjemikalier, utslipp til luft og utslipp av borekaks. Det er påvist kaldtvannskoraller, hardbunnskoraller, hardbunnssvamper og sjøfjær i området, særlig i nærheten av Springmus vest. Blant annet er det registrert koraller av arten sjøtre (Paragorgia arborea) (rødlistet, NT) av høy kvalitet (good-excellent) mellom 200 – 250 m i nordvestlig retning fra spudlokasjonen til Springmus vest. Ved samme spudlokasjon er det påvist funn av hardbunnssvamp, klassifisert som vanlig (common), og kaldtvannskorall klassifisert som dårlig (poor), avstanden fra lokasjon til påvist funn er henholdsvis 27 m og 110 m. Det er gjennomført spredningsanalyse med tilhørende risikovurdering for sårbar bunnfauna for Springmus vest.  

Ved et eventuelt funn forventes olje, og det er gjennomført miljørisikoanalyse (ERA Acute) og beredskapsanalyse (BarKal), med Draugenolje som referanseolje. Ifølge søknaden er miljørisiko lav, men gitt et utslipp og lokasjonens nærhet til land, er drivtiden kort (3-4 døgn) og strandingsmengdene moderat høye.

Vi viser til OKEAs søknad og vedlegg til søknad for ytterligere informasjon.

Søknaden og andre relevante dokumenter ligger nederst på denne siden. 

 

Eventuelle uttalelser skal sendes til Miljødirektoratet via denne siden, ikke til Miljødirektoratets postmottak. Uttalelsene vil ligge på høringssiden og blir synlig for alle interesserte. Vedtaket og tillatelsen finnes i vår postjournal (eInnsyn.no) og tillatelsen finnes i Norske utslipp etter at saken er avgjort.