Pil ned varseltrekant Høringsfristen for denne høringen er utløpt

Høringer
Forslag til endret leketøyregelverk fra EU

Høringsnummer
2023/7331
Frist
28.09.2023
Tema
Kjemikalier, Regelverk
Publisert
31.08.2023

Europakommisjonen la 28. juli 2023 frem et forslag til en ny leketøyforordning. Forslaget om en forordning skal erstatte dagens EU-direktiv for sikkerhet ved leketøy (Direktiv 2009/48/EF).

Revisjonen har som mål å øke beskyttelsen av barn mot eksponering av kjemikalier og sikre bedre overholdelse og håndheving av regelverket. Bakgrunnen for dette er funn fra Europakommisjonens evaluering av leketøydirektivet og for å følge opp EUs kjemikaliestrategi. Dagens leketøydirektiv fastsetter kjemiske og fysiske sikkerhetskrav for leker som skal bringes i omsetning på markedet i EU/EØS. Gjennom Europakommisjonens evaluering av direktivet ble det identifisert flere svakheter som kan føre til dårligere beskyttelse av barns helse og sikkerhet, særlig fra kjemikalier i leketøy.

Forslaget inneholder tiltak for å øke sikkerheten ved leker, med et hovedfokus på kjemikalier, og tiltak for å sikre bedre overholdelse og etterlevelse av regelverket.

Særlig viktige tiltak i forslaget:

  • Å tillate å innføre grenseverdier for kjemikalier i alle leker. Listen som tidligere gjaldt leker til barn under 36 måneder og leker tiltenkt å puttes i munnen utvides til å gjelde leker til alle barn. Stoffene som var listet i leketøydirektivet foreslås videreført med unntak av Bisfenol A som er fjernet.
  • En utvidelse av det generelle forbudet mot stoffer som er kreftfremkallende, mutagene eller reproduksjonstoksiske (CMR) til å også inkludere hormonforstyrrende stoffer, stoffer som påvirker respirasjonssystemet og stoffer som er giftige for spesifikke organer (målorgantoksisitet). Det er mulig å unnta stoffer og stoffblandinger fra det generelle forbudet. 
  • Endringer for å bedre overholdelse og håndheving, deriblant krav om et digitalt produktpass som skal inneholde utvalgt samsvarsdokumentasjon fra produsenten. Produktpasset skal erstatte dagens samsvarserklæring. Det er foreslått at tollmyndighetene skal gjennomføre kontroller av produktpassene. 
  • Det foreslås at Europakommisjonen får myndighet til å vedta endringer og tilpasninger i regelverket.

Europaparlamentet og Rådet vil behandle og forhandle om forslaget før regelverket vedtas endelig i EU. Regelverket blir gjennomført i norsk rett dersom det blir vurdert EØS-relevant. Dagens leketøydirektiv er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført ved forskrift 18. november 2013 nr. 1403 om sikkerhet ved leketøy (leketøyforskriften). Miljødirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er tilsynsmyndigheter for leketøyforskriften.

Formålet med denne høringen er både å informere om kommende regelverk, og at myndighetene får et bredere grunnlag for å vurdere konsekvenser av Europakommisjonens forslag. Miljødirektoratet og DSB ønsker innspill om eventuelle viktige norske interesser knyttet til dette forslaget, og om særlige problemstillinger av rettslig eller faglig karakter.
 

Innspill skal sendes til Miljødirektoratet via denne siden, ikke til Miljødirektoratets postmottak. Uttalelsene vil ligge på høringssiden og blir synlige for alle interesserte.

Gi høringsuttalelse

Høringsfristen for denne høringen er utløpt