Pil ned varseltrekant Høringsfristen for denne høringen er utløpt

Høringer
Høring av gjennomføring av endringer i Reach-forskriften – tilsatt syntetiske polymere mikropartikler (mikroplast)

Høringsnummer
2023/5179
Frist
11.08.2023
Tema
Kjemikalier, Regelverk
Publisert
09.06.2023

Miljødirektoratet foreslår å gjennomføre en ny EU-forordning ved å endre Reach-forskriften

EU foreslår at det europeiske kjemikalieregelverket Reach skal endres med en ny restriksjon i vedlegg XVII for syntetiske polymere mikropartikler, også kjent som mikroplast.

Formålet med restriksjonen er å begrense utslipp av mikroplast til miljøet ved å forby mikroplast tilsatt med hensikt i produkter og kjemikalier. Restriksjonen omfatter dermed ikke mikroplast som oppstår utilsiktet, f.eks. ved slitasje av bildekk. Når restriksjonen trer i kraft, vil det ikke lenger være lov å omsette mikroplast (syntetiske polymere mikropartikler) som stoffer alene eller i stoffblandinger på det europeiske markedet. Restriksjonen vil berøre mange sektorer.

Endringene i Reach vedlegg XVII vil styrke eksisterende regelverk, og forventes å redusere mengden mikroplast som slippes ut i miljøet i Europa med 500 000 tonn over 20 år. Endringen i den norske Reach-forskriften antas å ikke medføre større økonomiske konsekvenser for norske aktører enn andre aktører i EUs indre marked.

Høringsnotatet ligger nederst på denne siden.

Eventuelle uttalelser skal sendes til Miljødirektoratet via denne siden, ikke til Miljødirektoratets postmottak. Uttalelsene vil ligge på høringssiden og blir synlige for alle interesserte.

Gi høringsuttalelse

Høringsfristen for denne høringen er utløpt