Pil ned varseltrekant Høringsfristen for denne høringen er utløpt

Høringer
Endringer av produktforskriftens bestemmelser om bruk av bly i kjøretøy

Høringsnummer
2020/3942
Frist
19.04.2023
Tema
Kjemikalier, Regelverk
Publisert
01.03.2023

EU har vedtatt endringer i direktivet for kasserte kjøretøy (2000/53/EF). Endringene gjelder bestemmelsene om visse unntak for bly og blyforbindelser i komponenter.

I henhold til direktiv 2000/53/EF om kasserte kjøretøy skal kjøretøy og kjøretøydeler som bringes i omsetning etter 1. juli 2003 som hovedregel ikke inneholde bly, kvikksølv, kadmium eller seksverdig krom. Det er imidlertid en liste med komponenter og materialer som er unntatt fra forbudet. Direktivet for kasserte kjøretøy er gjennomført i norsk rett i avfallsforskriften kapittel 4 og i produktforskriften § 2-19 jf. vedlegg III til kapittel 2.

EU-kommisjonen gjennomgår regelmessig disse unntakene med bakgrunn i teknisk og vitenskapelig utvikling og har kommet til at det er behov for å gjøre visse endringer.

Endringene styrker eksisterende regelverk, og forventes å medføre en økt beskyttelse av helse og miljø. På dette tidspunktet er det ingen mulighet til å påvirke innholdet i direktivet. Forslaget om å gjennomføre direktivet i Norge innebærer en harmonisering med EUs regelverk og ingen særnorske krav.

Høringsnotatet Miljødirektoratet har utarbeidet ligger nederst på denne siden. Miljødirektoratets referanse er 2020/3942.

Innspill skal sendes til Miljødirektoratet via denne siden, ikke til Miljødirektoratets postmottak. Uttalelsene vil ligge på høringssiden og blir synlige for alle interesserte. 

Gi høringsuttalelse

Høringsfristen for denne høringen er utløpt