Høringer
Vår Energi søker om boring av letebrønn 7122/7-8 Goliat Nord

Høringsnummer
2022/1843
Frist
24.05.2024
Tema
Olje og gass
Publisert
23.04.2024

Miljødirektoratet har mottatt søknad fra Vår Energi om tillatelse etter forurensningsloven til boring av letebrønn 7122/7-8 Goliat Nord i Barentshavet med boreriggen COSL Prospector. Posisjonen er ca. 3,5 km nordøst for Goliat FPSO.

Boringen er planlagt å starte tidligst 1. september 2024, med en varighet på 46 dager ved funn. Forventet oljetype i reservoaret er Realgrunnen olje.

Topphullene er planlagt boret med vannbasert borevæske, med utslipp av borekaks og borevæske til sjø. Dypere seksjoner er planlagt boret med oljebasert borevæske, og kaks og borevæske vil bli samlet opp og brakt til land. Det er søkt om utslipp av kjemikalier med 1 388 tonn i grønn kategori, ca. 100 tonn i gul kategori, 71 kg i gul underkategori 2 og 2 kg i rød kategori.

Visuelle undersøkelser har ikke avdekket særlig sårbar bunnfauna ved lokasjonen, men det er spredte og lave forekomster av bløtbunnsvamp og enkelte steiner med hardbunnsfauna. Havbunnen består hovedsakelig av bløtbunn med mudder og sand.

Sannsynligheten for utblåsning av olje er lav, men beregnede utblåsningsrater er relativt høye.

Miljørisikoen er vurdert å være moderat for sjøfugl i vårsesongen, men lav for alle miljøverdier i øvrige sesonger. Beredskapsbehovet er beregnet til 4 havgående systemer i vintersesongen og 3 systemer i sommersesongen. Vår Energi vurderer at den etablerte beredskapen for Goliat feltet er dekkende for letebrønn Goliat Nord.

Eventuelle uttalelser skal sendes til Miljødirektoratet via denne siden, ikke til Miljødirektoratets postmottak. Uttalelsene vil ligge på høringssiden og blir synlig for alle interesserte. Vedtaket og tillatelsen finnes i vår postjournal (eInnsyn.no) og tillatelsen finnes i Norske utslipp etter at saken er avgjort.