Pil ned varseltrekant Høringsfristen for denne høringen er utløpt

Høringer
Forslag til endring av gebyrbestemmelser for produsentansvarsordninger i avfallsforskriften (kapittel 1,4,5,6,7 og 14)

Høringsnummer
2024/1374
Frist
29.04.2024
Tema
Avfall og sirkulær økonomi, Regelverk
Publisert
29.01.2024

Miljødirektoratet hører forslag til endringer i gebyrbestemmelsene for produsentansvarsordninger i avfallsforskriften. Det gjelder kapittel 1 (EE-produkter), 4 (dekk), 5 (kjøretøy), 6 (drikkevareemballasje), 7 (emballasje), og 14 (PCB-holdige isolerglassruter). Høringen dekker ikke produsentansvaret for batterier, siden tilsvarende endringer i gebyret vil høres som del av kommende høring av gjennomføring av EUs batteriforordning.

Formålet med forskriftsendringene er å sikre mer ensartet gebyrpraksis, først og fremst for å gjenspeile kostnadene Miljødirektoratet har i arbeid med produsentansvarsordningene. Med unntak av årsgebyret, er ikke dette en ny type gebyr, men gebyrer som allerede eksisterer for noen produsentansvarsordninger. Endringene vil føre til mer ensartet gebyrpraksis og likebehandling av produsentansvarsordningene.

Miljødirektoratet anbefaler tre typer gebyrer for produsentansvarsordningene:

1. Gebyr for å dekke Miljødirektoratets saksbehandling ved godkjenning eller endring av godkjenning av returselskapene/-systemene.

2. Gebyr for å dekke Miljødirektoratets kostnader knyttet til arbeid med datasystemer som er nødvendig for å sikre overholdelse av krav under avfallsforskriften. Det vil kun innkreves gebyr for produsentansvarsordninger som dekkes av slike datasystemer.

3. Årsgebyr for å dekke saksbehandling ved kontrolltiltak Miljødirektoratet har knyttet til aktivitetene, blant annet gjennomgang av og tilbakemelding på årlig rapportering.

Høringsnotatet og forslag til endringsforskrift ligger nederst på denne siden.

Eventuelle uttalelser skal sendes til Miljødirektoratet via denne siden, ikke til Miljødirektoratets postmottak. Uttalelsene vil ligge på høringssiden og blir synlige for alle interesserte.