Pil ned varseltrekant Høringsfristen for denne høringen er utløpt

Høringer
Høring av forslag til endringer i klimakvoteforskriften

Høringsnummer
2024/2639
Frist
23.04.2024
Tema
Klima, Regelverk
Publisert
12.03.2024

Miljødirektoratet foreslår endringer i §§ 1-5a, 1A-2. 2-1a og 2-2a i forskrift om kvoteplikt og handel med kvoter for utslipp av klimagasser (klimakvoteforskriften). 

Forslaget gjennomfører fem nye supplerende rettsakter til direktiv 2003/87/EF ("klimakvotedirektivet") og forordning (EU) 2015/757 ("MRV-forordningen") i norsk rett. Rettsaktene er en del av en pakke på totalt åtte rettsakter innen maritim transport i MRV og EUs klimakvotesystem som skal sikre en effektiv og robust inntreden av sektoren i klimakvotesystemet. Rettsaktene gjelder maler for overvåkingsplaner mv., endrede regler for akkreditering og verifikasjon, liste over administrerende myndighet for skipsoperatører, liste over øyer og havner som kan unntas kvoteplikt, og rapporteringsregler for aggregerte utslippsdata. Videre foreslås det et tillegg i § 1-5a knyttet til unntak for kvoteplikt for visse reiser til eller mellom fjerntliggende regioner. 

Generelt klargjør rettsaktene innholdet i forpliktelser som følger av allerede vedtatte bestemmelser i klimakvoteloven og klimakvoteforskriften. Rettsaktene forventes samlet sett å bidra til at utslippsdata som rapporteres er mer nøyaktige og korrekte enn tidligere, sammenlignet med før maritim transport ble innlemmet i EUs klimakvotesystem. Rettsaktene vil gi merkostnader for skipsoperatørene. På grunn av økt tilfang av verifikasjonsoppdrag, kan inntektsgrunnlaget for de akkrediterte verifikatørene øke. I tillegg vil rettsaktene gi økt administrativ byrde for myndighetene ved å følge opp de nye regelverkene. Samlet sett anser vi likevel merkostnadene som følge av disse fem rettsaktene og unntaket for kvoteplikt for visse reiser til eller mellom fjerntliggende regioner, som små for alle involverte parter.

Eventuelle uttalelser skal sendes til Miljødirektoratet via denne siden, ikke til Miljødirektoratets postmottak. Uttalelsene vil ligge på høringssiden og blir synlig for alle interesserte.

Gi høringsuttalelse

Høringsfristen for denne høringen er utløpt