Pil ned varseltrekant Høringsfristen for denne høringen er utløpt

Høringer
Vår Energi søker om boring av letebrønn 7/1-3 Kokopelli i Nordsjøen

Høringsnummer
2024/7574
Frist
04.10.2024
Tema
Olje og gass
Publisert
06.09.2024

Miljødirektoratet har mottatt søknad fra Vår Energi om tillatelse etter forurensningsloven til boring av letebrønn 7/1-3 Kokopelli med boreriggen COSL Pioneer. Posisjonen er ca. 60 km sør for Sleipner-feltet og 90 km nord for Ula, og 14 km øst for grenselinjen til britisk sokkel.

Boringen i er planlagt å starte tidligst 15. desember 2024, med en varighet på 42 dager ved funn. Forventet oljetype i reservoaret er vurdert å være lik Eldfisk B oljen.

Topphullene er planlagt boret med vannbasert borevæske, med utslipp av borekaks og borevæske til sjø. Dypere seksjoner er planlagt boret med oljebasert borevæske, og kaks og borevæske vil bli samlet opp og brakt til land. Det er søkt om utslipp av kjemikalier med 1 071 tonn i grønn kategori, 7,7 tonn i gul kategori (kat. 100/104 og 101), 12 kg i gul underkategori 2 og 6 kg i rød kategori.

Vår Energi har ikke gjennomført visuelle eller andre miljøundersøkelser i området. Det er relativt ensartet havbunn i området med hovedsakelig sand, og det er ikke forventet noen forekomster av særlig sårbar bunnfauna ved lokasjonen. Boreriggen vil bli ankret opp.

Sannsynligheten for utblåsning av olje er lav, og beregnede utblåsningsrater er relativt lave. Miljørisikoen er beregnet å være svært lav for alle miljøressurser, gjennom hele året. Det er tobisområder (Lingbanken og Minefeltet) som på det nærmeste ligger 18 km øst for Kokopelli. Oljedriftsberegninger viser at skadelige konsentrasjoner av olje kan opptre i vannsøylen over disse tobisområdene uansett årstid, men beregnet skadeomfang for tobislarver er allikevel svært lavt, også i vårmånedene.

Beredskapsbehovet er beregnet til to havgående systemer. Vår Energi har planlagt for mobilisering av første system innen 10 timer og neste system innen 17 timer.

Eventuelle uttalelser sendes til Miljødirektoratet som vedlegg via denne siden, ikke til Miljødirektoratets postmottak. Uttalelsene vil ligge på høringssiden og blir synlig for andre interesserte. Vedtaket og tillatelsen finnes i vår postjournal (eInnsyn.no) og tillatelsen finnes i Norske Utslipp (www.norskeutslipp.no) etter at saken er avgjort.