Høringer
Søknad etter genteknologiloven om bruk av GMO-vaksine til fjellrev på høring
Veterinær i Norsk Institutt for Naturforvaltning (NINA) søker om utsetting av GMO-vaksine gjennom vaksinering av fjellrevvalper ved avlsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal. Utsettingen er søknadspliktig etter genteknologiloven § 10 jf. § 9, og det følger av genteknologiloven § 13 at det skal gjennomføres en offentlig høring. Dette er første gang Miljødirektoratet mottar en søknad om bruk av GMO-vaksine i viltlevende dyr.
Hensikten med vaksineringen er å beskytte mot bla. smittsom leverbetennelse, på bakgrunn av et utbrudd høsten 2024 der fire fjellrevvalper døde som følge sykdommen. Veterinær vurderer at andre vaksiner ikke kan benyttes i fjellrev. Søker planlegger i en tiårsperiode å vaksinere fjellrevvalper født ved avlsstasjonen, og deretter sette de ut i flere fjellområder i Norge, som en del av det nasjonale avlsprogrammet for den truede arten. GMO-vaksinen består av fire viruskomponenter, tre levende modifiserte virusvaksiner og en valpesyke-komponent i form av en rekombinant canarypoxvektor vaksine. Det innsatte genetiske materialet koder for to glykoproteiner, hemagglutinin (HA) og fusjonsprotein (F), isolert fra valpesykevirus. Vaksinen har ikke markedsføringstillatelse i EU/EØS, men er risikovurdert og godkjent i USA og Canada. Lignende GMO-vaksiner er godkjent for bruk til hest og katt i EU/EØS.
Mer informasjon om GMO-vaksinen og utsettingen finnes i Summary Notification Information Format (SNIF), og videre beskrivelse i søknaden. Søker har bekreftet at hele søknaden er åpent tilgjengelig. Alle relevante dokumenter ligger nederst på denne siden.
VKM har på oppdrag fra Miljødirektoratet gjort en miljørisikovurdering av GMO-vaksinen i henhold til genteknologiloven. VKMs risikovurdering utgjør en del av saksgrunnlaget. Rapporten ble publisert 27.januar og kan lastes ned fra VKMs nettside. Bioteknologirådet vurderer bærekraft, samfunnsnytte og etikk, og legger VKMs risikovurdering til grunn i sin uttalelse.
Eventuelle uttalelser sendes til Miljødirektoratet via denne siden, ikke til Miljødirektoratets postmottak. Uttalelsene vil ligge på høringssiden og blir synlige for alle interesserte. Vi ser gjerne at innhold i uttalelsene sorteres etter kategoriene (1) helse- og miljørisiko, og (2) bærekraft, samfunnsnytte og etikk.
Etter høringsfristen har gått ut og vi har mottatt vurdering fra Bioteknologirådet, vil Miljødirektoratet behandle saken videre og fatte vedtak etter genteknologiloven. For å kunne ta vaksinen i bruk i Norge, trenger søker i tillegg tillatelser etter regelverk for legemidler til dyr.
Gi høringsuttalelse
Høringsfristen for denne høringen er utløpt
Høringer
Se alle-
Frist: 31.03.2025
Olje og gass
Equinor søker om fjerning av Veslefrikk A plattformdekk, stålunderstell og forboringsramme
-
Frist: 31.03.2025
Olje og gass
Equinor søker om oppdatering av tillatelse til avslutningsaktiviteter ved Heimdal
-
Frist: 31.03.2025
Klima, Regelverk
Høring av endringer i klimakvoteforskriften