Rynkerose – en fremmed skadelig plante
Rynkerosen kommer opprinnelig fra Øst-Asia. Den ble innført til Europa tidlig på 1800-tallet for å pryde hager og stabilisere sanddyner.
Rynkerosen har etter hvert spredt seg ut i naturlige omgivelser og klarer seg nå på egen hånd i ville plantesamfunn i store deler av Nord-Europa.
I Norge har rynkerose vært hyppig brukt i beplantninger langs vei og jernbane, og i offentlige parker og anlegg. Den sprer seg særlig raskt langs kysten fra svenskegrensa og til Nordland, ikke minst i kystnære verneområder.
Artsdatabanken har plassert rynkerose i kategorien svært høy risiko – den høyeste kategorien på fremmedartslista 2023. Arten utgjør en trussel mot naturmangfoldet i Norge.
Tar over landskapet
Rynkerosen trives spesielt godt på sanddyner, grusstrender og grasmark nær kysten, hvor den konkurrerer ut artene som naturlig lever der. Dette gjelder også sjeldne og truede plantearter.
Rynkerosen har god spredningsevne, og brer seg utover store strandområder. Den danner ofte store og ugjennomtrengelige kratt langs sand- og grusstrender. Disse er ofte viktige friluftsområder og badeplasser, og dessuten viktige for planter, insekter, fugler og andre dyr.
Import, planting og salg forbudt
Etter forskrift om fremmede organismer er all import, planting og salg av rynkerose forbudt. Dette er et viktig grep for å hindre videre spredning av denne skadelige, fremmede arten.
I mange verneområder langs kysten har miljømyndighetene forsøkt å bekjempe rynkerose i en årrekke. Det har vist seg å være svært vanskelig og ressurskrevende å bli kvitt rynkerosen når den først har etablert seg.
For å begrense utbredelsen av spredte forekomster av rynkerose, ble det i 2013 utarbeidet en nasjonal handlingsplan mot rynkerose.
Målet er blant annet å utrydde rynkerose i truede naturtyper i de nordligste fylkene, og utrydde arten eller kontrollere spredningen i utvalgte naturområder i øvrige fylker.
Det er også viktig å kartlegge bestander for å vite hvor vi bør sette inn tiltak. Alle kan delta i denne dugnaden, og du kan enkelt varsle funn på artsobservasjoner.no.