Avfallshåndtering

Avfallsforbrenning med energiutnyttelse

Når avfall brennes, ødelegges miljøfarlige stoffer, og varmeenergien kan utnyttes til fjernvarme og industriell bruk.

Ca. 3,1 millioner tonn av avfallet som oppsto i Norge i 2021 ble forbrent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette tilsvarer ca. 26 prosent av alt avfallet. Lett forurensede masser er ikke regnet med.

Nye krav til utslipp fra forbrenning

Avfallsforbrenningsanlegg må ha konsesjon i henhold til avfallsforskriften kapittel 10 om forbrenning av avfall. Forskriften regulerer all forbrenning av avfall og stiller strenge krav til utslipp.

Formålet er å sikre at forbrenning av avfall skjer på en forsvarlig og kontrollert måte, slik at skadevirkninger på miljøet og menneskers helse forebygges og reduseres så langt det er mulig.

I forbindelse med innføring av nytt EU-regelverk om forbrenning, vil utslippskravene til norske forbrenningsanlegg bli gjennomgått. Dette vil trolig føre til en videre skjerping av grenseverdiene for de anleggene som omfattes av regelverket.

Ved kontrollert forbrenning av avfall blir miljøfarlige stoffer i avfallet ødelagt, samtidig som det produseres varmeenergi. Avfallsforbrenningsanlegg er derfor ofte koblet til fjernvarmeanlegg som forsyner bygninger og bydeler med varmt vann til oppvarming og varmt tappevann.

Anlegg som forbrenner avfall må ha tillatelse etter avfallsforskriften kapittel 10 om forbrenning av avfall. Forskiften stiller strenge krav til hva man kan brenne og hvilke utslipp som er tillatt.

Restprodukter fra avfallsforbrenningen

Når avfall forbrennes reduseres avfallsmengden til rundt en tiendedel av den opprinnelige mengden.

De totale utslippene til miljøet avhenger av om avfall med høyt innhold av miljøgifter sorteres ut før forbrenningen, hvor god forbrenningsprosessen er og hvor godt røykgassen renses.

Alle avfallsforbrenningsanlegg har røykgassrensing for å redusere utslippene til luft. Renseprosessen medfører at det oppstår restprodukter, som filterstøv og slam. I tillegg ligger slagg og bunnaske igjen i forbrenningsovnen etter forbrenningen.

Bunnaske og slagg regnes ikke som farlig avfall, dersom det kan dokumenteres at det ikke inneholder helse- og miljøfarlige stoffer.

Restprodukter fra renseprosessen, som filterstøv, er farlig avfall og legges på deponi for farlig avfall.

Farlige stoffer kan skade miljø og helse

Uten tilstrekkelig rensing av røykgassen kan avfallsforbrenning medføre store utslipp av miljøgifter, støv, klimagasser og stoffer som bidrar til sur nedbør. Det kan gi langsiktige og alvorlige miljøskader og påvirke folks helse.

Utslippene av klimagassen CO2 fra avfallsforbrenning har økt siden 1990. Størrelsen på utslippene avhenger både av mengden avfall som forbrennes, og sammensetningen av det.

Den mest alvorlige miljørisikoen ved forbrenning av avfall er utslipp av tungmetaller som kadmium, kvikksølv og bly, og av giftige organiske forbindelser som dioksiner. 

Norske avfallsforbrenningsanlegg har derfor strenge utslippskrav for å sikre at forbrenning av avfall skjer på en miljømessig forsvarlig måte. Som det går fram av grafen under har utslippene av miljøgifter blitt kraftig redusert siden 1990-årene.

Miljødirektoratet er myndighet

Miljødirektoratet er forurensningsmyndighet for avfallsforbrenningsanlegg.

Oppdatert 17.04.2024