Ny side på Miljødirektoratet

Farlig avfall inneholder helse- og miljøfarlige stoffer som kan medføre alvorlig forurensning eller fare for skade på mennesker eller dyr. Riktig håndtering er viktig slik at miljøgifter ikke spres og hope seg opp i naturen. Farlig avfall skal ikke blandes med annet avfall.

Med farlig avfall menes 

  • avfall som klassifiseres som farlig etter vedlegg 1 i Avfallsforskriften (hentet fra den europeiske avfallslisten, EAL-listen)
  • annet avfall som klassifiseres som farlig etter krieriene for farlig avfall i vedlegg 2 til avfallsforskriften.

vedlegg 1?

vedlegg 2?

Mer farlig avfall samles inn

I 2022 ble 1,88 millioner tonn farlig avfall levert til godkjent behandling, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er en oppgang på ti prosent sammenlignet med året før.

Samlet sett er det registrert en tredobling i mengdene farlig avfall siden 1999, da vi for første gang fikk en statistikk over farlig avfall. Siden 2003 har mengden som er levert mer enn doblet seg.

Store deler av økningen skyldes økt aktivitet, økt innsamling, og at listen over farlige avfallstyper er utvidet. Mer oljeholdig avfall fra olje- og gassvirksomheten blir også hentet til land i stedet for å bli reinjisert i borefeltet.

<iframe
            title="Innbygget innhold fra miljødirektoratet.no" 
            height="420"
            width="614"
            src="https://www.miljodirektoratet.no/embeddedChart/?dataid=1051|EnvironmentFigures">
        </iframe>

Mindre avfall går til ukjent håndtering

Omtrent 99 prosent av det farlige avfallet i Norge ble levert til godkjent behandling i 2022.

SSB regner med at rundt 44 000 tonn farlig avfall ble håndtert på ukjent måte i 2022, men beregningene er usikre. Noe av avfallet kan ha blitt blandet med vanlig avfall, sluppet ut i avløpet eller dumpet direkte i naturen.

Farlig avfall som leveres til godkjent behandling kan også ha blitt registrert på feil måte. Miljødirektoratet antar derfor at deler av de 44 000 tonnene likevel kan være håndtert ved godkjente behandlingsanlegg.

Mengden farlig avfall til ukjent håndtering er redusert med over 80 prosent siden 2004. Hovedårsakene er økt innsamling av oljeholdig avfall og mindre kreosotholdig trevirke på avveier.

Husholdningene har også blitt flinkere til å levere farlig avfall til godkjent behandling. Ifølge SSB leverte husholdningene 83 000 tonn i 2021, noe som tilsvarer rundt 15,3 kilo per person.

Farlig avfall må håndteres forsvarlig

Å informere om hva som er farlig avfall, hvordan det skal håndteres og hvor det skal leveres, er det viktigste vi kan gjøre for å unngå at farlig avfall kastes sammen med annet avfall.

Hovedkravet er at farlig avfall ikke skal blandes med annet avfall, men håndteres for seg. Avfallsforskriften kapittel 11 om farlig avfall inneholder krav om kompetanse, leveringsplikt, kommunenes ansvar, deklarasjonsplikt, transport, og kontroll med det farlig avfallet.

I tillegg finnes det flere regler knyttet til bestemte typer farlig avfall eller tilgrensende områder.

Dette gjelder blant annet for batterier, oljeholdig avløpsvann, fotokjemikalier, amalgam, KFK, brann- og eksplosjonsfarlige varer, eksport og import av farlig avfall, kjemikalier, kjemikaliemerking og internkontroll.

Veiledning

lenker til relevante veiledere, ses i sammenheng med oppramsing i avsnitt over

Refusjons- og returordninger

Kostnadene for behandling av farlig avfall belastes den som eier avfallet. For noen avfallstyper har staten tiltak for å stimulere til økt innsamling. Refusjonsordningen for spillolje er et eksempel på et slik tiltak. Målet er å redusere prisen for levering av spillolje til godkjent behandling.

Bransjeordninger for blybatterier og PCB-holdige isolerglassruter skal bidra til innsamling av farlig avfall.

Det finnes også ordninger for innlevering av EE-avfall. EE-produkter består ofte av mange deler, og returordningene sikrer at de farlige stoffene sorteres ut.

<lenker refusjonsordninger>

Miljødirektoratets rolle og ansvar

Krever tillatelse å håndtere farlig avfall

Som hovedregel skal den som håndterer farlig avfall ha tillatelse fra forurensningsmyndighetene. 

Miljødirektoratet gir tillatelser til behandling av farlig avfall, mens statsforvalteren gir tillatelse til mottak og mellomlagring av slikt avfall.

Eksport av farlig avfall er bare tillatt i enkelttilfeller.

regelverksutvikling, veiledning, refusjonsordning, om avfallsdeklarering ....

Kommuner og virksomheter har ansvar for farlig avfall

Kommunene har ansvar for at det eksisterer et tilbud for levering av farlig avfall i kommunen. Dette skal i første rekke være et tilbud for farlig avfall fra husholdninger og virksomheter med mindre mengder farlig avfall.

Kommunens kostnader ved innsamling og håndtering av farlig avfall fra husholdninger dekkes av renovasjonsgebyret.

Virksomheter der det oppstår farlig avfall, har plikt til å deklarere og levere avfallet til et godkjent mottaksanlegg for farlig avfall. Deklarering av farlig avfall gjøres i avfallsdeklarering.no.

<uthevet lenke: Avfallsdeklarering.no>

Relevante lenker

http://www.ssb.no/natur-og-miljo/statistikker/spesavf