Seksjon for truede arter og naturtyper (LTR)

Seksjonen har et særlig ansvar for å følge opp direktoratets arbeid med truet natur både nasjonalt og internasjonalt.

Seksjon for truede arter og naturtyper leder direktoratets oppfølging av truede naturtyper og truede arter på land, med unntak av fugl, villrein og rovvilt. Vi har et særlig ansvar for å følge opp virkemidlene utvalgt naturtype (UN) og prioritert art (PA), med tilhørende handlingsplaner, samt forskrift om fredede arter. Seksjonen har ansvar for flere tilskuddsordninger for truet natur, som forvaltes i samarbeid med statsforvalteren eller andre sektorer. Vi har også en koordinerende rolle for arbeidet med kulturlandskap og åpent lavland i direktoratet.

Vi leder direktoratsgruppene for å gjennomføre oppfølgingsplan for truet natur (2020-2035) og pollinatortiltaksplan (2021-2028). Oppgaveløsningen innebærer et betydelig samarbeid med statsforvalter og med andre sektorer. Sammen med Riksantikvaren og Landbruksdirektoratet utgjør vi sekretariatet for utvalgte kulturlandskap i jordbruket (UKL), som omfatter 51 områder.

Seksjonen har ansvar for direktoratets internasjonale oppfølging av konvensjonen om biologisk mangfold (CBD), med særlig ansvar for vitenskapskomiteen. Vi er nasjonalt kontaktpunkt for naturpanelet (IPBES), Bernkonvensjonen om vern om europeisk natur, Bonnkonvensjonen om trekkende arter med dens underavtaler og isbjørnavtalen. Vi leder prosjektsamarbeid med Kina om natur og klima, og programstyret for nordisk program for naturbaserte løsninger.

Andre sentrale oppgaver er å bidra til god kunnskapsstatus for nasjonalt miljømål 1.2 (arter og naturtyper) og arbeide med kunnskapsgrunnlag for forvaltning av truede arter og naturtyper. Seksjonen har ansvar for flere datasett, FoU-prosjekt, kartleggings- og overvåkningsprogrammer. Vi legger også til rette for norske bidrag i utredninger i naturpanelet (IPBES) og at kunnskap derfra formidles og tas i bruk.