Digitalisering bidrar til å løse samfunnsoppdraget vårt

Hvorfor et digitalt målbilde?

Den raske utviklingen innen teknologi og digitalisering, og mulighetene dette gir, endrer brukernes forventninger til tjenestene Miljødirektoratet leverer.

Regjeringen har som mål at digitaliseringen av offentlig sektor skal gi en enklere hverdag for innbyggere, næringsliv og frivillig sektor gjennom å levere bedre tjenester, bruke ressursene mer effektivt og øke produktiviteten i samfunnet.

Gjennombrudd i robotteknologi, kunstig intelligens og stordata, 3D-printing, og nano- og bioteknologi, kan gi rom for å utvikle nye og bedre offentlige tjenester og tilbud til innbyggerne.

Vi møter samtidig i økende grad utfordringer i form av sikkerhetstrusler og falske nyheter, som kan svekke tilliten til offentlige tjenester. Det er derfor kritisk at tjenestene våre ivaretar personvern og informasjonssikkerhet og baserer seg på korrekte data.

Miljødirektoratet har et bredt spekter av oppgaver, mange ulike målgrupper og forvalter en rekke til dels svært ulike tjenester. Dette medfører behov for mye skreddersøm i de digitale løsningene våre, samtidig som vi skal benytte
felles komponenter og ha fleksible løsninger, hvor vi kan gjenbruke digitale løsninger til nye formål.

Målbildet for digitalisering skal hjelpe oss med å identifisere, prioritere og styre innsatsen vår innen digitalisering mellom ulike tjenester og fagområder.

Målbildet følges opp med en intern handlingsplan, som beskriver metodikken og innsatsområdene som kreves for at vi skal lykkes. Målbildet omfatter alle i Miljødirektoratet.

Tre horisonter

Hva betyr digitalisering for hvordan vi utøver funksjonene våre?

Vi har et bredt samfunnsoppdrag med fem funksjoner.

Funksjonene våre er å:

  • skaffe og formidle miljøinformasjon
  • utøve og iverksette forvaltningsmyndighet
  • styre og veilede regionalt og kommunalt nivå
  • gi faglige underlag for politikkutvikling
  • delta i internasjonalt miljøarbeid

Tiltakene vi vil iverksette for å digitalisere tjenestene våre er relevante for alle funksjonene, men på ulike måter og i ulik grad. De vil til dels kunne dekke flere funksjoner.

Under følger korte beskrivelser av hvordan digitalisering kan gjøre utøvelsen av funksjonene våre enda bedre.

Skaffe og formidle miljøinformasjon

Vi overvåker og kartlegger miljøtilstanden. Vi systematiserer og formidler aktuell og forståelig miljøkunnskap på ulike arenaer og i ulike kanaler.

Utøve og iverksette beslutningsmyndighet

Vi forvalter lover, forskrifter og tilskuddsordninger og fatter vedtak etter disse. Vi gjennomfører tilsyn og naturoppsyn og følger opp miljøkriminalitet.

Styre og veilede kommunalt og regionalt nivå

Vi styrer og gir statsforvalterne faglig og juridisk veiledning. Vi veileder ogs&aring i miljøoppgaver som er delegert til ulike regionale og kommunale organer, som kommuner, fylkeskommuner, nasjonalpark- og verneområdestyrer og rovviltnemder.

Gir faglige underlag for politikkutvikling

Vi lager analyser og gir råd om videreutvikling av miljøpolitiske mål, foreslår tiltak og virkemidler og er en støttespiller for Klima- og miljødepartementet i utviklingen av klima- og miljøpolitikken.

Delta i internasjonalt miljøarbeid

Vi deltar på vegne av Norge i internasjonalt miljøarbeid.