For kontroll av virksomheter etter forurensningsloven, forurensningsforskriften, avfallsforskriften og internkontrollforskriften skal det betales gebyr til statskassen (jamfør forurensningsforskriften kapittel 39).

Grunnlag for gebyr

Utgiftene myndighetene har i forbindelse med kontroller skal dekkes inn av kontrollgebyr. Dette følger av forurensningsforskriften kapittel 39.

Gebyrplikten omfatter alle kontroller med etterlevelse av krav fastsatt i forurensningsloven og vedtak gitt i medhold av loven, herunder tillatelser gitt i medhold av lovens kapittel 3 og krav fastsatt i forurensningsforskriften, avfallsforskriften og internkontrollforskriften.

Gebyr ilegges uavhengig av om avvik avdekkes, og er ikke en straffereaksjon.

Forhåndsvarsel og vedtak om gebyrsats

Virksomheten forhåndsvarsles om gebyrsatsen. Dersom virksomheten har kommentarer til varselet, skal dette sendes Miljødirektoratet eller statsforvalteren innen to uker. Virksomheten vil motta et skriftlig vedtak om gebyrsats og få tilsendt faktura.

Klage på vedtak om gebyrsats

Vedtaket om gebyrsatsen kan påklages innen tre uker etter at det er mottatt. En eventuell klage bør begrunnes og skal sendes til den etaten som har gjennomført kontrollen.

Relaterte lenker

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid