Publikasjon

Verdsetting av luftforurensningens kostnader for helse, miljø og materialer – et forprosjekt

Om publikasjonen

Luftforurensning kan forårsake negative helseeffekter og være skadelig for økosystemer, vegetasjon, materialer og bygninger.

For å synliggjøre konsekvenser av luftforurensning i samfunnsøkonomiske analyser kvantifiseres helse- og miljøeffekter av luftforurensning og effektene verdsettes i kroner. Effektene av endrede utslipp til luft kan også vurderes ved hjelp av slik verdsetting. Dette er for eksempel nødvendig for å kunne prioritere tiltak som berører klima og lokal luftkvalitet i alle sektorer, men også for å utrede konsekvensene av samferdselsprosjekter og regelverksendringer. Grunnlaget for verdsettingsestimatene som brukes i dag er i stor grad basert på rapporter som ble utgitt rundt årtusenskiftet (LEVE-prosjektet). Dette faktagrunnlaget er utdatert og mangelfullt, blant annet fordi vi i dag vet mer om hvordan luftforurensning påvirker helse, miljø og materialer. Det er gjennomført en rekke avgrensete oppdateringer av faktagrunnlaget de siste 20 årene, men det er ikke gjort en helhetlig gjennomgang.

Menon Economics og Folkehelseinstituttet har på oppdrag fra Miljødirektoratet gjort en kartlegging av dagens status for å finne ut hvilke komponenter som er verdsatt og status for faktagrunnlaget verdsettingen baserer seg på, for effekter på helse, miljø og materialer. Menon Economics og Folkehelseinstituttet har i arbeidet innhentet innspill fra flere fagmiljøer og direktorater. Basert på kartleggingen blir det i rapporten lagt fram et forslag til hvilke utredninger og rapporter som bør utarbeides for å kunne oppdatere verdsettingsestimatene for luftforurensing.

Miljødirektoratet, Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Statens Vegvesen skal i løpet av våren 2020 levere en vurdering til Helse- og omsorgsdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Samferdselsdepartementet om videre arbeid med verdsettingsestimater. Forslagene i rapporten vil være et viktig innspill til etatenes arbeid.