Gendrivere i naturen:
Om publikasjonen
Matematiske modeller for å forstå gendriveres effekt på målorganismer og økosystem
Miljødirektoratet ønsker mer kunnskap om hvordan matematisk modellering kan benyttes i å vurdere økologiske effekter av gendrivere i naturen. Slik modellering er kompleks, og det er mange parametere som kan vurderes i slike modeller.
I Nina Rapport 1841, utarbeidet på oppdrag fra Miljødirektoratet, har forskere fra Norsk institutt for naturforskning (Nina) og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (Ntnu) vurdert hvilke genetiske og økologiske parametere som er viktige å belyse i matematiske modeller. Blant annet for å undersøke hvordan en gendriver kan spre seg gjennom en bestand og mellom bestander av samme art, og hvilke faktorer som er viktige for å vurdere de genetiske og økologiske effektene.
Forfatterne mener at matematiske modeller ha sin største nytte i å lage kvalitativt informative scenarier for økologiske effekter, mens de derimot vanskelig kan benyttes til å forutsi de økologiske konsekvensene av gendrivere i et økosystem med mange og delvis ukjente arter og flere trofiske nivåer.
Rapporten konkluderer med at matematisk modellering vil være nyttig som et av flere redskap i en ekspertvurdering rundt effekter av gendrivere i naturen, men at mer forskning vil være nødvendig for å samle mer kunnskap om gendriverorganismer, andre arter i økosystemet og deres miljø, for å kunne si noe om samlede effekter i naturen.