Underlagsdokumentasjon for utslippsveileder for avfallsforbrenningsanlegg
Om publikasjonen
Rapporten sammenstiller informasjon om hvordan regelverket tolkes av bransjen i dag og skal brukes som et utgangspunkt for utarbeidelse av veiledning.
Høsten 2019 gjennomførte Miljødirektoratet og Fylkesmannen en tilsynsaksjon ved norske avfallsforbrenningsanlegg. Det ble avdekket brudd på forskriftens bestemmelser om utslipp til luft ved noen av anleggene. En del av bruddene skyldtes mangelfulle rutiner for driftsstyring, målinger og beregninger.
Norsk Energi er engasjert for å sammenstille informasjon om hvordan regelverket tolkes av bransjen og kommentere dette med bakgrunn i faglig ekspertise. Rapporten skal brukes som et utgangspunkt for utarbeidelse av en veiledning til regelverket om utslipp til luft fra avfallsforbrenning. Bransjeorganisasjon (Avfall Norge), anlegg og Fylkesmannen er kontaktet for å danne et bilde av hvordan oppfølging av utslipp til luft gjøres i praksis. Vi har også gått gjennom tilsynsrapporter og anleggenes besvarelser på avvik og anmerkninger.
Miljødirektoratet har formulert syv spørsmål om overskridelser av grenseverdier og beregning av midlingsverdier. Avfall Norge har bistått med oversendelse av spørsmålene til anleggene. Til tross for kort tidsfrist har vi fått svar fra 13 av 20 anlegg.
Anleggene har god kunnskap om definisjoner av midlingstider og regelverket om utslippsgrenser som 100 % og minst 97 % av målingene må overholde. Det er imidlertid ulik praksis knyttet til bestemmelsene om hva som defineres som ordinær drift og hva som kan regnes som teknisk uunngåelige forstyrrelser.
Noen av anleggene har flere kriterier for ordinær drift enn at avfall forbrennes. Dette kan bety at de ikke registrerer/rapporterer kontinuerlige måledata for hele perioden med forbrenning av avfall slik forskriften
tilsier. Følgende tekniske forstyrrelser som kan gi forhøyet utslipp til luft nevnes av flere av anleggene:
- feil avfallskvalitet
- feil på kjel/forbrenning
- feil på DeNOx-system
- feil ved dosering kalk, aktivt kull, kjemikalier
- feil på scrubber, elektrofilter, posefilter
- feil på kontinuerlig måleutstyr
- strømbrudd