Klimakur 2030: Tiltak og virkemidler mot 2030
Om publikasjonen
I Klimakur 2030 er potensialet for å redusere Norges ikke-kvotepliktige utslipp av klimagasser analysert.
For å begrense den globale temperaturstigningen i tråd med Parisavtalen må store utslippskutt på plass før 2030 og i 2050 skal vi være et lavutslippssamfunn. Det er dermed behov for en stor samfunnsomstilling i Norge og alle andre land i årene framover.
Norge har meldt inn et reduksjonsmål som regjeringen har varslet at den ønsker å forsterke. Det er inngått avtale om å samarbeide med EU for å oppfylle målet, også for utslipp utenfor kvotesystemet. Dette er bakgrunnen for at Klimakur 2030 ble bestilt av regjeringen via departementene.
Klimakur 2030-oppdraget har vært å samarbeide om å utrede hvilke tiltak som kan kutte ikke-kvotepliktige utslipp med 50 prosent innen 2030, sammenlignet med 2005, samt å vurdere barrierer og mulige virkemidler som kan utløse de aktuelle tiltakene.
For skog og annen arealbruk er det et mål å balansere utslipp og opptak gitt et sett med bokføringsregler. Vi ble derfor også bedt om å belyse
tiltak og virkemidler som kan øke opptak og redusere utslipp fra arealene.
Vi har sett på et bredt spekter av tiltak og muligheter i ulike sektorer. Vi trenger løsninger som står seg både på kort og lengre sikt, og i et nasjonalt så vel som globalt perspektiv.
De ulike etatene har bidratt med kunnskap ut fra kompetanse og ansvarsområder. Miljødirektoratet har i tillegg koordinert og sammenstilt rapporten.
SSB har fått et eget oppdrag om å analysere de samlede kostnadene ved et utslippskutt på 50 prosent i ikke-kvotepliktig sektor innen 2030 ved å
gjøre en makroøkonomisk analyse. Denne leveres separat i juni 2020. SSB har måttet prioritere sitt oppdrag, og har ikke deltatt i utarbeidelsen av denne rapporten.
Etatene som har deltatt, stiller seg bak hovedfunnene i rapporten og understreker at den ikke er å anse som en anbefaling, men presentasjon av felles kunnskapsgrunnlag. Tett samarbeid på tvers av sektorer og myndighetsområder har styrket kvaliteten på rapporten, og samarbeidet vil fortsette også i etterkant av Klimakur 2030-prosessen.
Denne rapporten vil forhåpentligvis være et nyttig kunnskapsgrunnlag både for regjeringens videre arbeid og for andre aktører som er en del av den nødvendige omstillingen.
Klimakur 2030: Tiltak og virkemidler mot 2030
Del A – 50 prosent reduksjon i ikke-kvotepliktig sektor
- 1. Rapportstruktur for del A
- 2. 50 prosent reduksjon i ikke-kvotepliktige utslipp
- 3. Tilnærming til analysene
- 4. Veitransport
- 5. Sjøfart, fiske og havbruk
- 6. Ikke-veigående maskiner og annen transport
- 7. Jordbruk
- 8. Industri
- 9. Petroleum
- 10. Andre tiltak
- 11. Karbonfangst og -lagring
- 12. Kommunenes rolle
- 13. Ladeinfrastruktur og nett
- 14. Energietterspørsel og mer om bioenergi
- 15. Usikkerhetsvurderinger
- 16. Hva kan virke på tvers av sektorer
Del B – Skog og annen arealbruk
- 1. Skog og annen arealbruk
- 2. Innledning
- 3. Opptak og utslipp av klimagasser i sektoren
- 4. Dagens rammeverk for skog og annen arealbruk
- 5. Mulige tiltak for økt opptak og redusert utslipp
- 6. Arealbruksendringer – omfang, årsaker og mulige virkemidler
- 7. Usikkerheter