Publikasjon

Dokumentasjon av sentral økosystemfunksjon for naturtyper

Om publikasjonen

Denne rapporten er en dokumentasjon av sentral økosystemfunksjon for naturtyper etter Miljødirektoratets instruks.

På oppdrag fra Miljødirektoratet har en ekspertgruppe, bestående av forskere fra Nina, Nibio og Ntnu Vitenskapsmuseet sammenstilt eksisterende dokumentasjon av sentral økosystemfunksjon for 76 naturtyper som er prioritert for kartlegging. Som en del av arbeidet har ekspertgruppa sammenstilt oversikter over trua og nær trua arters habitattilknytning til naturtypene.

Stortinget har i Meld. St. 14 (2015-2016) Natur for livet gitt føringer for hvilke naturtyper som skal prioriteres for kartlegging. Her er det slått fast at naturtyper som har sentrale økosystemfunksjoner skal kartlegges. Ekspertgruppa, som har vært ledet av Norsk institutt for naturforskning (Nina), har i løpet av flere prosjekter gitt Miljødirektoratet råd om hvilke naturtyper som har sentrale økosystemfunksjoner, spesielt som levested for trua og nær trua arter og til dels som er viktig for mange arter.

Dokumentasjonen for dette er imidlertid spredt på flere kilder. Miljødirektoratet har derfor ønsket en sammenstilling av slik dokumentasjon.