Publikasjon

Utredningsmetoder og tiltak for bedring og restaurering av fysisk vannmiljø

Om publikasjonen

Forslag til veileder for kraftregulerte elver

Dette forslaget til veileder gir råd om aktuelle utredninger og tiltak som trengs for å kunne avbøte økologiske effekter av kraftreguleringer på elveøkosystem. Mange av undersøkelsene som foreslås vil således danne kunnskapsgrunnlaget for å vurdere effekten av gjennomførte tiltak og for å kunne nå miljømålene i vannkraftpåvirkede elver.

Dokumentet er bygget opp fra to utgangspunkt for å finne fram til aktuelle undersøkelser; 1. kraftreguleringstype og 2. miljøpåvirkningstype. Med dette blir det mulig å velge passende utredningsmetoder tiltak og overvåking, både basert på reguleringstype og beliggenhet i vassdraget (for eksempel nedenfor et elvekraftverk) eller basert på en aktuell miljømessig problemstilling (for eksempel redusert fiskevandring). For å holde rapporten i et håndterbart omfang vises til referanser der aktuelle utrednings- og tiltaksmetoder er beskrevet i detalj.

Det anbefales en rekke utredningsmetoder som både kan brukes til å kartlegge påvirkninger og til å kontrollere effekt av tiltak (overvåke måloppnåelse). Veilederen lenker dessuten til andre eksisterende veiledere og håndbøker, deriblant EUs CIS-veiledere, klassifiseringsveileder vannforskriften, vannforvaltningsveileder, miljødesignhåndboken, og utfyller således tiltakshåndboken fra 2018 og Miljødirektoratets egen veileder fra 2017.