Publikasjon

Hvor langs kysten utgjør forurenset sjøbunn i dag størst risiko for helse og miljø: Kunnskapssammenstilling, vurdering og rangering av områder

Om publikasjonen

Hvor langs kysten utgjør forurenset sjøbunn i dag størst risiko for helse og miljø: Kunnskapssammenstilling, vurdering og rangering av områder.

For å avklare hvor det framover er størst behov for å rydde opp i forurenset sjøbunn, har Niva i 2020/21, på oppdrag fra Miljødirektoratet, gjennomført et prosjekt for å rangere de sjøbunnområdene langs kysten, utover de 17 områdene som er prioritert i "Handlingsplan for opprydding i forurenset sjøbunn", hvor nyere undersøkelser viser at forurenset sjøbunn i dag utgjør størst risiko for helse og miljø.

Niva har brukt alle nyere undersøkelsesdata som var tilgjengelig for dem. Rangeringen ble gjennomført ut fra kriterier knyttet til forurensningstilstanden, økologisk risiko og risiko for human helse.

38 områder ble vurdert som de mest alvorlig forurensede, ut fra metoden og kriteriene som ble brukt i denne kartleggingen og de 20 områdene hvor det er dokumentert at forurenset sjøbunn i dag utgjør størst risiko ut fra de satte kriteriene, er rangert og beskrevet.