Publikasjon

PFAS in the treatment of skis - Use, Emissions and Alternatives

Om publikasjonen

Bruk av PFAS i behandling av ski - Bruk, utslipp, og alternativer.

PFASer blir brukt i skismøring ettersom de gir bedre glid enn vanlig skismøring uten PFASer. Glid og fart kan øke med inntil 4% ved bruk av PFAS-inneholdende glider, noe som utgjør en forskjell på 1-4 minutter på et renn på 10-15 km. Effekten vil imidlertid avhenge av forholdene i løypa. Glider med PFAS er dyrere enn annen skismøring, noe som kan ha begrenset utbredelsen av bruken av disse gliderne noe.

Det fins flere typer PFAS-inneholdende skismøring og forskjellige nivåer av PFAS-innhold i skismøringen. Noen inneholder opptil 100 % PFAS, men gjennomsnittlig innhold er beregnet å være 7,6 %. Tidligere ble det regelmessig betydelige nivåer av stoffet PFOA som kjemisk forurensning i skismøring. Det produseres omlag 120 tonn skismøring i året på globalt nivå. Omtrent 60 % produseres i Europa. Ca 30 % av skismøringen av denne skismøringen, tilsvarende ca 20 tonn, produseres med PFAS. Tatt i betraktning gjennomsnittlig innhold på 7,6 % vil det si at innhold av PFAS i skismøring produsert pr år er ca 1.6 tonn. Man må regne med utslipp av PFAS fra skismøring til miljøet både under produksjon av smøringen, påføring på ski, bruk av skiene og til slutt i avfallsfasen. Det er påførings- og bruksfasen som er beregnet å gi størst utslipp/eksponering av mennesker og miljø.

Skismøring som bruksområde er et av de mindre bruksområdene for PFASer, for eksempel sammenlignet med bruken av PFASer i tekstiler og brannskum. Likevel, for de som bruker PFAS-inneholdende skismøring, kan eksponeringen ved bruk være betydelig, særlig for de som ikke bruker verneutstyr. Studier med profesjonelle skismørere har vist en sammenheng mellom nivåer av PFASer i blodet og antall år som skismører. PFASene fra skismøring havner også i miljøet og det er vist høyere nivåer av PFAS i snø, jord og biota (meitemarker og klatremus) i områder der mange går på ski om vinteren, sammenlignet med områder uten skiløyper.

På grunn av den økte negative oppmerksomheten rundt bruk av PFAS generelt, har det de siste årene vært en reduksjon i bruken av PFASer i skismøring. Norges Skiforbund og det Internasjonale skiforbundet (FIS) har også vedtatt å forby bruk av PFAS i skismøring i renn, men vedtaket har ikke vært gjeldende denne sesongen ettersom nødvendige analysemetoder ikke har vært tilgjengelige.. Dreiningen går dermed mot mindre bruk av PFASer.

Det har alltid vært alternativer til PFAS-inneholdende skismøring på markedet og dermed vil ikke et forbud medføre mangel på tilbud av skismøring. Ettersom alternativene fins, og til og med er billigere, er den eneste konsekvensen at skiløperne får litt dårligere glid. Ettersom dette vil gjelde alle som deltar i renn vil dette ikke påvirke konkurranseforholdene mellom utøvere.