Publikasjon

Application of Fluorinated Gases (F-Gases) in the European Economic Area

Om publikasjonen

Bruk av fluorerte gasser (F-gasser) i EØS

Per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS) er en gruppe menneskeskapte kjemikalier som har hatt en utstrakt bruk i en rekke industrielle anvendelser og forbrukerprodukter siden 1950-tallet. Dette skyldes stoffenes spesielle fysiske og kjemiske egenskaper som vann-, olje- og smussavstøtende egenskaper og høy kjemisk og termisk stabilitet. Noen av egenskapene som gir PFASene sine unike egenskaper, og som har blitt utnyttet i ulike produkter, er også opphav til flere av de negative effektene på helse og miljø.

PFAS er som regel enten veldig persistente i seg selv, eller brytes ned i miljøet til andre persistente PFAS-er. Disse kan akkumuleres i mennesker, dyr og miljøet. Flere av stoffene har blitt vist å ha toksiske effekter. PFAS har forårsaket forurensning av både vann og jordsmonn i de fleste EU-landene, og det er ekstremt kostbart å rense og rydde opp i slik forurensning. 

F-gasser er fluorholdige gasser og i dette prosjektet er fokus avgrenset til stoffer som også er PFAS, det vil si gasser som inneholder minst en -CF2- eller en -CF3 gruppe i sin molekylstruktur. Rapporten oppsummerer informasjon om F-gasser på det europeiske markedet og mulighetene for substitusjon med alternativer. 

F-gasser har en bred anvendelse i alt fra kjølemedier, aircondition, ulike typer skum (foam blowing agents) og i mindre bruksområder som brannhemming, løsemidler, og som beskyttende gass for smeltet magnesium i industrien. Mulige fluorfrie alternativer for hver bruk er beskrevet. 

Det er ventet at uten en restriksjon på området vil bruk og utslipp av F-gasser fortsette i overskuelig fremtid. Et skifte fra hydrofluorkarboner (HFC) til hydrofluorolefiner (HFO) med lavere globalt oppvarmingspotensial (GWP) kan ventes innen flere områder for å møte kravene som stilles i EUs F-gass regulering. 

Bruksområdene med de største utslippene av F-gasser er aircondition i biler, kjøling i butikker og lignende, stasjonære aircondition anlegg og oppvarming, ulike typer skum og industriell kjøling som til sammen står for 93 prosent av utslippene.