Publikasjon

Årsrapport for Miljødirektoratet: 2020

Om publikasjonen

Miljødirektoratet leverte i 2020 mange tjenester til Klima- og miljødepartementet, andre sektorer, næringsliv, privatpersoner og samarbeidspartnere.

Det sektorovergripende perspektivet gjennomsyrer mye av arbeidet vårt, og vi har gode rutiner og faglig samarbeid med en lang rekke andre etater. 

Vi har mange faste, løpende og lovpålagte oppgaver som opptar mye av ressursene våre. Vi forvalter en lang rekke tilskuddsordninger til ulike formål.

Vi forvalter også et bredt spekter av lover og forskrifter for å ivareta ulike
miljøhensyn, og vi fattet flere tusen vedtak i løpet av året. 

Å ha kunnskap om miljøets tilstand og utvikling, er en bærebjelke i arbeidet vårt. Vi driver omfattende miljøovervåking og jobber hele tiden for å forbedre datagrunnlaget og for å utvikle nye metoder og ny teknologi for å forbedre og effektivisere kunnskapsgrunnlaget.

Grunnlovens bestemmelse om at befolkningen har krav på kunnskap om miljøets tilstand, gir oss et utvidet informasjonsoppdrag, og vi er aktive formidlere, primært gjennom egen nettside Miljødirektoratet.no og Miljøstatus.no, men også gjennom sosiale medier og andre kanaler.

Miljøarbeidet er også omfattet av mye internasjonalt regelverk. Vi deltar aktivt på den internasjonale arenaen for å fremme norske miljøinteresser.

Samtidig har vi lokale oppgaver i felt, som å spore og felle rovvilt, drive skjøtsel i verneområder og bekjempe fremmede arter som gjør skade på verdifull natur.

Vi driver også mye tilsyn med at regelverket blir etterlevd. Det omfatter alt fra tilsyn med store industribedrifter på land og til havs, produktregelverket, til tilsyn med ulovlig motorferdsel, lakseoppsyn ulovlig bygging i verneområder med mer.