Publikasjon

Verdsetting av luftforurensningens kostnader for miljø - en litteraturstudie

Om publikasjonen

Kunnskapsstatus for verdsetting av miljøeffekter av luftforurensning.

Luftforurensing kan gjøre skade på økosystemer, biologisk mangfold og vegetasjon. I samfunnsøkonomiske analyser, som gjennomføres blant annet for store statlige samferdselsprosjekter eller analyser av klimatiltak, forsøker man å sette en pris på disse virkningene i kroner og øre. Enhetsprisene som er i bruk i dag, baserer seg på utdatert kunnskapsgrunnlag, og det er behov for å oppdatere verdsettingen. 

En ny rapport fra Menon, Nina og Niva ser på kunnskapsgrunnlaget som ligger til grunn for verdsettingen av miljøeffekter av luftforurensning, og sammenstiller relevant litteratur på området. Rapporten kommer med forslag til videre arbeid for å oppdatere enhetsprisene i tråd med nyere forskning.

Bakgrunnen for rapporten var anbefalinger fra Miljødirektoratet, FHI, Helsedirektoratet og Statens vegvesen om videre arbeid på verdsetting av effekter av luftforurensning, som ble levert til Klima- og miljødepartementet, Samferdselsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet 1. juli 2020. I oppdragssvaret foreslo etatene å gjennomføre et forprosjekt for å kartlegge ytterligere verdsetting av miljøeffekter. Rapporten fra Menon, Nina og Niva er en direkte oppfølging av denne anbefalingen.